Norske antirasister positive til australsk forbud av nazisymboler

– Vårt budskap er at det ikke er rom for å spre hat, vold og antisemittisme i Australia, sier landets justisminister Mark Dreyfus.
Foto: Commonwealth of Australia
Australia planlegger et forbud mot fremvisning av og handel med nazisymboler. Norske antirasister vil ha et liknende forbud her hjemme.
53Shares

Landets justisminister Mark Dreyfus sier han vil legge fram et lovforslag neste uke som forbyr offentlig fremvisning av nazistiske hakekors og SS-symboler. Kjøp og salg av gjenstander med disse symbolene blir også forbudt, sier ministeren til kringkasteren ABC.

– Vårt budskap er at det ikke er rom for å spre hat, vold og antisemittisme i Australia. Vi må sende et budskap om at det ikke er rom for slik atferd. De som ønsker å glorifisere uhyrlighetene i Holocaust, hører ikke hjemme her, sier Dreyfus, ifølge NTB.

Det skal gjøres unntak for bruk av hakekorssymbolet som brukes av hinduer og buddhister. Forbudet mot fremvisning for også unntak for bruk i akademia, kunst, litteratur, journalistikk og undervisning og i vitenskapelig sammenheng.

Viktig tiltak for å takle ekstremisme

Forslaget til Dreyfus omfatter ikke nazihilsen, men han sier det er opp til delstatene om de vil forby dette.

Ifølge ham er det å takle høyreekstremisme en prioritet for den føderale regjeringen og at tiltakene vil fungere sammen med grepene noen av delstatene har gjort for å forby nazisymboler i deres jurisdiksjoner.
– Lovforslaget kommer til å utfylle delstatenes arbeid og sikre at det ikke er smutthull, og vi vil få alle delstatsregjeringer til å samarbeide for å forby visning og handel med disse onde symbolene, sier han til ABC.

Vil ha liknende lovforbud

I Norge er en ytring i form av hakekors eller såkalt Hitler-hilsen forbudt etter Straffelovens paragraf 185 om hatefulle ytringer.

Nina Narvestad, leder for Antirasistisk Front, ser for seg at Norge kan gå inn for et liknende lovforbud for offentlig fremvisning og salg av symbolene.
Antirasistisk Front er veldig glade for de signalene som nå kommer fra Labour i Australia. Vi håper at den rødgrønne regjeringa i Norge raskt vil gjøre det samme. Vi krever at alle auksjonsfirma og andre salgssider straks setter foten ned for slike naziartikler i Norge.