Gharahkhani til nordisk-baltisk parlamentspresidentmøte

Stortingspresident Masud Gharahkhani skal til nordisk-baltisk parlamentsmøte.
Foto: Peter Mydske/Stortinget
Stortingspresident Masud Gharahkhani møter kollegaer fra Norden og Baltikum (NB8) i Stockholm 24.-25. august.

− 24. august er Ukrainas uavhengighetsdag, som er datoen for landets endelige brudd med Sovjetunionen i 1991. Dagen skal vi parlamentspresidenter markere sammen. Landene våre har et sterkt engasjement for Ukraina. Vi ønsker alle å støtte vår kollega og venn i Ukrainas parlament, Ruslan Stefansjuk, sier stortingspresidenten.

Stefantsjuk var på offisielt besøk til Stortinget i mai i år, og deltok blant annet i feiringen av 17. mai sammen med stortingspresidenten.

− På 17. mai sto Stefantsjuk og jeg på balkongen sammen med tårer i øynene fordi vi på denne dagen feirer det ukrainerne drømmer om på sin nasjonaldag: Barnetog i et fritt, demokratisk og selvstendig Ukraina.

Ukraina øverst på dagsorden

Under møtet vil stortingspresidenten blant annet orientere om Stortingets intensjonsavtale om demokratistøtte til det ukrainske parlamentet. Avtalen ble undertegnet under Stefantsjuks besøk i Oslo i mai i år.

Gharahkhani understreker at NB8-samarbeidet mellom parlamentspresidentene er viktig. Etter NATO-toppmøtet i Vilnius, er det klart at alle de nordiske og baltiske landene snart vil være NATO-medlemmer.

− Vi står sammen i forsvaret av felleseuropeiske verdier i kjølvannet av Russlands angrepskrig i Ukraina, sier Gharahkhani.