Finlands regjering reddet etter rasisme-avtale

Finlands regjering har inngått avtale om bekjempelse av intoleranse etter flere rasismeanklager mot regjeringsmedlemmer.
Foto: Wikicommons/epp.eu
Den finske regjeringen har inngått en avtale for å bekjempe intoleranse etter at rasismeanklager mot et av partiene truet med å spenne bein på koalisjonen.
7Shares

Statsminister Petteri Orpo fra Samlingspartiet, som vant valget i april med knapp margin, sier regjeringen skal presentere avtalen for å bekjempe rasisme torsdag etter statsråd.

Hans regjering kom i hardt vær kun noen få dager etter at de overtok makten i juni, etter at finske medier avslørte tekster skrevet av ministre i det høyreorienterte koalisjonspartiet
Sannfinnene, som av noen ble ansett som rasistiske.

Næringsminister Vilhelm Junnila ble kort tid senere tvunget til å gå av som følge av gjentatte anklager om nazisme. Samtidig måtte Sannfinnenes leder Riikka Purra be om unnskyldning for anonyme kommentarer på nett for 15 år siden som inkluderte rasistiske utsagn.

Avtalen er Orpos forsøk på å gjenforene koalisjonsregjeringen ettersom Svenske folkparti (SPP) har hatt vanskelig med å akseptere avsløringene om sin koalisjonsmakker Sannfinnene. SPP-leder Anna-Maja Henriksson sier hennes parti støtter den nye avtalen.

(©NTB)