Utenlandsk student siktet for spionasje i Norge

14 personer med tilknytning til terrorgruppen IS er etterlyst av PST.

– PST pågrep fredag kveld en utenlandsk statsborger og har siktet ham for å ha drevet ulovlig signaletterretning mot statshemmeligheter ved hjelp av tekniske installasjoner, sier politiadvokat og påtaleansvarlig i saken, Thomas Blom, til NTB.

Det var NRK som først omtalte saken. Tidligere forsvarssjef Sverre Diesen forklarer til kanalen at signaletterretning er å avlytte samband som radiokommunikasjon, mobiltelefoni eller tekstmeldinger.

De siktede mannen er i midten av 20-årene. PST vet når han kom hit til landet, men Blom vil ikke si hvor lenge han har vært her, hva han har gjort her eller om han har hatt tilforlatelig aktivitet i Norge.

– Vi vet ikke helt hva vi står overfor. Vi er i en kritisk og innledende og sårbar fase av etterforskningen, sier Blom til NRK.

Studerte ikke i Norge

Det er uklart hvem mannen skal ha drevet etterretning på vegne av. Det er heller ikke opplyst hvilken nasjonalitet han har eller andre forhold rundt hans person og tilhørighet. NTB får bekreftet at han er student, men studiestedet er ikke offentlig kjent.

– Hans studier har ingen relevans for hvorfor han var i Norge. Studiestedet er heller ikke i Norge, sier Blom.

Den spionasjesiktede studenten i 20-årene ble søndag varetektsfengslet i fire uker med de strengeste restriksjonene vi har i norsk rettsvesen: Brev- og besøksforbud, samt full isolasjon de to første ukene av fengslingsperioden. Isolasjonsperioden kan forlenges.

– Det er en bevisforspillelsesfare som både er reell og høyst overhengende som gjør at vi er knappe med hva vi går ut med nå, sier Blom.

– Redd og satt ut

– Det er ikke så mye jeg kan si. Han har ikke forklart seg ennå. Men han erkjenner ikke straffskyld, sier mannens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond, til NTB.

Siktelsen gjelder brudd på straffelovens paragraf 121 som straffes med bot eller fengsel. Bestemmelsen har en øvre strafferamme på tre års fengsel.

Mannen har angivelig så langt ikke vært i stand til å forklare seg for PST siden han har vært i dårlig forfatning etter det han opplevde som en svært dramatisk pågripelse fredag, ifølge forsvareren.

– Han var såpass redd og satt ut etter pågripelsen – i tillegg til at han ikke fikk innsyn sakens dokumenter – at han ikke var i stand til å forklare seg lørdag. Vi skal ta en ny runde på hvordan han stiller seg til avhør når han er blitt overført til fengselet, sier hun.

– Sett fra vår siden var ikke pågripelsen dramatisk, men han kan nok ha opplevd den sånn, sier politiadvokat Blom til NTB.

Fengslet i fire uker

PST mener at siktede ikke har operert alene. Etterforskerne har tatt beslag i en rekke databærende enheter og elektroniske gjenstander.

– Vi antar at han ikke er alene eller har kommet på dette selv. Vi ser det i litt større sammenheng, sier Blom.

Kina, Iran, Pakistan og flere andre autoritære stater driver aktiv etterretning i Norge. Etter invasjonen av Ukraina har imidlertid forholdet mellom Norge og Russland nådd et bunnivå, noe som fører til mindre samhandel og økt russisk behov for etterretning i Norge, skrev Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i sin årlige trusselvurdering tidligere i år.

Da advarte norske sikkerhetstjenester mot økt risiko for ulovlig etterretning mot Norge, hvorpå forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Ap) uttalte at «Russland utgjør i dag den største trusselen mot norsk og europeisk sikkerhet».

Blom avviser å kommentere hvordan den siktede studenten passer inn i risikobeskrivelsen.