Slik ble folk reddet fra Lampedusa-forliset

I et vitnesbyrd forteller flyktningforkjemper Kristina Quintano om skjebnen til flytkningene som overlevde skibbruddet på Lampedusa oktober 2013, og lokalbefolkningen som reddet deres liv.
Foto: Bendik Østbye Johannessen
Ingen på Lampedusa er fortsatt upreget av skipbruddet den 3. oktober 2013, skriver Kristina Quintano, stemmen bak Facebook-bloggen "Budbringeren fra Helvete".

I et personlig vitnesbyrd snakker hun blant annet med lokalinnbyggeren Carmine, som for ti år siden ble verdenskjent for å ha reddet flere flyktningers og migranters liv.

Flere hundre omkom i skibbruddet, ifølge internasjonale medier.

Slik forteller Carmine sin historie:

– Jeg tenkte: Hvordan skal vi klare å redde dem? Jeg kan fortsatt føle fingrene til den første hånden jeg grep tak i. Hvordan den sank inn i min, bein som gned mot bein, hvordan grepet var festet med en slik kraft at jeg kunne se hvordan blodårene i håndbaken pulserte. Kraften i det grepet! Min hånd i en fremmeds hånd, i et bånd sterkere og mer intimt enn en navlestreng. Og hvordan hele kroppen min skalv av kraft mens jeg halte og dro den nakne overkroppen opp av bølgene. Det er for mange av dem. For mange og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg er optiker, ikke livredder. Jeg er optiker, og jeg har ferie, og jeg aner ikke hvordan man gjør dette.

Les mer i Transit Magasin