Kunstutstilling om unge flyktningers livserfaringer

Tekst og collage hentet fra utstillingen Kreativ som utstilles på Kunstgarasjen i Bergen.
Foto: norceresearch.no
I en unik utstilling utforsker unge flyktninger fra Norge, Skottland og Finland kraften i kunst og kreativitet.

Gjennom gripende collager, små filmsnutter og fotografier deler unge sine livserfaringer, barndomsminner og fremtidsdrømmer, ifølge en pressemelding fra Norce Research som er en av arrangørene bak utstillingen Kreativ sammen, som holdes i Bergen fra 19. oktober til 5. november.

Utstillingen gir et dypdykk i hvordan disse ungdommene, på tross av utfordringene de møter, skaper trivsel og bidrar til samfunnene de er en del av.

– I dette prosjektet undersøker vi hva som gjør at unge trives og opplever livskvalitet («relational wellbeing») til tross for utfordringene de møter, forteller forsker Marte Knag Fylkesnes som er med som konsulent i kunstprosjektet.

Viser unge flyktningers liv

Utstillingen er støttet av NORDFORSK, Grieg Foundation, Bergen kommune og SR-bank, og ledes av professor Ravi KS Kohli fra University of Bedfordshire.

Tidligere i år ble en søsterutstilling avholdt i Turku, Finland, mens tidligere i sommer ble en annen utstilling avholdt i Glasgow.

Ungdommene ble invitert til å ta med gjenstander av betydning for dem og lage collager i tre ulike workshoper. Collagene viser deres ulike hverdagserfaringer, minner fra barndommen og drømmer for fremtiden.

– Vi stiller også ut små filmsnutter og fotografier som illustrerer hvordan vi jobbet sammen og hva vi lærte. Målet er å formidle erfaringene til unge med flyktningbakgrunn til et bredt publikum, både utfordringene de møter og hva de bidrar med til samfunnene de blir en del av. Publikum inviteres til å reflektere rundt hva utstillingen kan lære oss om hvordan lokalmiljø og institusjoner kan bidra til trivsel og velferd for alle, sier Fylkesnes.