Brenna: – Hvis alle kommuner gjør som Drammen, så rakner den norske bosetningsmodellen

– Dette er et system som har tjent kommuner og flyktninger godt i lang tid, og som jeg mener vi skal hegne om, sier arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap).
Foto: AID
Drammen kommunestyre vedtok tirsdag å kun ta imot ukrainske flyktninger. Det reagerer arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) kraftig på.

– Hvis alle kommuner gjør som Drammen, så rakner den norske bosetningsmodellen, med frivillig, styrt og spredt bosetting som har sikret god, arbeidsrettet integrering i store og små kommuner, sier hun i en kommentar til NTB.

– Dette er et system som har tjent kommuner og flyktninger godt i lang tid, og som jeg mener vi skal hegne om, fortsetter hun.

Ulstein om KrF-støttet Ukraina-vedtak: – Ikke KrFs politikk verken lokalt eller sentralt

– Dette er ikke KrFs politikk verken lokalt eller sentralt, sier nestleder Dag Inge Ulstein etter at partiet i Drammen støttet det omstridte flyktningvedtaket.

KrFs to representanter i kommunestyret i Drammen støttet forslaget fra de andre borgerlige partiene – Høyre, Fremskrittspartiet og Pensjonistpartiet – om at kommunen ber om å få bosette kun ukrainske flyktninger.

– Dette er ikke KrFs politikk verken lokalt eller sentralt. KrF er opptatt av at vi skal hjelpe folk på flukt og at vi skal ta imot en betydelig andel kvoteflyktninger, sier han til Vårt Land.

KrF er en del av flertallsstyret i Drammen kommune.

KrFs gruppeleder Turid Solberg Thomassen har argumentert mot forslaget, men partigruppen stemte likevel for.

En formulering i formannskapets forslag om at det ville være «integreringshemmende å bosette enda flere med ikke-vestlig bakgrunn», ble fjernet fra det endelige vedtaket.

Erna Solberg: Ingen kommuner kan velge å bare ta imot ukrainere

– Ingen kommuner kan velge at de «kun» ønsker å motta flyktninger fra bestemte land, sier Erna Solberg. Men det er ikke uvanlig å ha ønsker, mener hun.

Høyre-lederen kommenterer vedtaket gjort av det borgerlige flertallet i Drammen kommunestyre, der det heter at kommunestyret ber om at ukrainske flyktninger bosettes i kommunen.

– Ingen kommuner kan velge at de «kun» ønsker å motta flyktninger fra bestemte land, men at kommunene har ulike ønsker til Imdi for å få sitt mottaksapparat og integreringsopplegg til å fungere best mulig, er ikke uvanlig, sier Solberg i en uttalelse sendt til NTB.

Hun anerkjenner at Drammen har tatt imot mange flyktninger gjennom årene og det er utfordringer med blant annet barnefattigdom.

– Det er kjempeflott at de ønsker å fortsette å ta imot flyktninger, og så må de som alle kommuner samarbeide godt med Imdi for å sikre at alle som har fått beskyttelse i Norge, blir best mulig integrert i det norske samfunnet og kommer raskest mulig ut i jobb, sier hun.

Det er Høyre, Frp, KrF og Pensjonistpartiet som utgjør flertallet i kommunestyret og som la fram flyktningforslaget.