Wikan fikk svensk pris for sin forskning på æresvolden

Unni Wikan har blitt tildelt Pela- og Fadimeprisen.
Unni Wikan har fått den prestisjefylte Pela- og Fadimeprisen for sin årelange forskning på æreskultur og æresvold.

Wikan er sosialantropolog og professor ved Universitetet i Oslo, og regnes som en ekspert på islam og Midtøsten. Hun har studert arabisk ved American University i Kairo (Egypt), og forsket på kjønn og kultur i Oman og har foretatt feltarbeid i Indonesia og Bhutan.

Nylig fikk hun tildelt Pela- og Fadimeprisen i Stockholm, som gis i regi av GAPF – Riksorganisationen Glöm Aldrig Pela och Fadime. Organisasjonen er oppkalt blant annet etter Fadime Sahindal, en svensk-kurdisk kvinne som ble æresdrept av sin egen far i 2002.

Wikan har i flere år vært en iherdig samfunnsdebattant om temaer som æreskultur og integrering.

– I en tid da svenske politikere og debattanter ropte at det er mangel på jobber, manglende utdanning og språkkunnskaper som årsak til æresdrap, slo hun ned som et leksikon. Metodisk og pedagogisk forklarte hun motivene bak menns beslutninger om å undertrykke eller ta livet av kvinnelige slektninger, sier Nyamko Sabuni, leder av komiteen for Pela- og Fadime-prisene, om årets prisvinner, til stiftelsens hjemmeside.

Hatt en rolle som kulturoversetter

Ny forskning støtter hennes analyse av æreskulturen, hvor hun i mange år har fungert som kulturoversetter mellom æreskulturen og de nordiske landene, ifølge stiftelsen.

– Jeg er overveldet og dypt takknemlig for å motta Pela- og Fadime-prisen. Det er en stor ære at mitt arbeid med å spre kunnskap om æresrelatert vold og undertrykkelse blir anerkjent på denne måten, sier Wikan.