Inviterer Ku Klux Klan-medlem til fortellerfestival

Hvem er verst av den velfødde nordiske hverdagsrasisten og det utstøtte klanmedlemmet bak hatets maske?
Hege Ramson
Latest posts by Hege Ramson (see all)

I trikkestallen på Torshov i Oslo skal det fra 27. til 30. april avvikles fortellerfestival for tredje år på rad. 21 fortellere fra inn- og utland skal innvie publikum i fortellerkunstens magi.

Blant dem er den danske forfatteren og omstreiferen Jacob Holdt, og det har skapt bølger. Holdt er medlem av de største muslimske samfunnene i Danmark samtidig som han også er medlem av Ku Klux Klan.

Ulven og gjesten
– Noen har reagert sterkt på dette medlemsskapet og har villet trekke seg fra festivalen, sier festivalleder Georgiana Keable. – Men Holdts budskap er jo antirasistisk. Han tror på kommunikasjon med våre presumptive fiender, ikke bare fordømmelse. Derfor har han valgt å være medlem av Ku Klux Klan. Dette er en flerkulturell festival hvor fremmedfrykt er et tema. Stykket ”The Stranger” berører også dette. Vi spiller på ordet ”fremmed” sin tvetydighet. På det afrikanske språket gagou kan det også bety gjest, på latin ulv. Vi vil at den fremmede skal være en gjest, ikke demonisert til en ulv, sier hun.

På kryss og tvers
På 1970-tallet haiket Holdt USA på kryss og tvers, og den som har lest boksuksessen hans ”American Pictures” vet at han med et sjeldent åpent sinn oppsøkte landets konglomerat av miljøer. Han var med i indianernes blodige opprør i Wounded Knee, levde sammen med kriminelle i gettoene, snek seg inn i sørstatenes slaveleire og infiltrerte like gjerne hemmelige Ku Klux Klan-møter som den republikanske presidentkampanjens hovedkvarter. Slik avslørte han det amerikanske samfunnets avgrunner av rasisme og fattigdom.

Nøkkelen
Det var hans sjeldne evne til å vise og vekke tillit som ble nøkkelen til alle disse miljøene. Nå skal Holdt snakke om den velviljen han opplevde hos Ku Klux Klan medlemmer når han møtte dem med den menneskeligheten de var sulteforet på. Han oppdaget at de stort sett var fattige og mishandlede ”white trash” med mye til felles med undertrykte afro-amerikanere som møter vold med vold. På sine hjemmesider www.american-pictures.com sier Holdt at han finner den danske hverdagsrasisten mer umenneskelig. Mer om foredraget finnes på www.fortellerfestivalen.no.