Opprørt over utenriksministerens besøk til Kongen

0Shares

Demonstrasjonen var knyttet til den Sri Lankesiske utenriksministerens høyt profilerte besøk i Norge. Tamilene bar på lakater med bilder av massakrerte familier og plakater som ”Sri Lankan constitution deprives tamils rights! Sri Lanka is a failed state”.

Den Sri Lankesiske delegasjonen har tidligere denne uken møtt statsminister Jens Stoltenberg, utenriksminister Jonas Gahr Støre og utviklingsminister Erik Solheim, og i ettermiddag ga kongen audiens til utenriksminister Mangala Samaraweera.


-Vi synes det er svært sørgelig og sårende å se at kongehuset som er et viktig symbol for den norske nasjonen inviterer en utenriksminister fra en terrorstat til et så høyt profilert besøk, sa en av de demonstrerende norsktamilske ungdommene.

Den politiske lederen for De tamilske tigrene, LTTE-geriljaen, S.P. Tamilselvan, er såret over at Sri Lankas utenriksminister får en så varm velkomst i Norge. I et intervju med NRK sier Tamilselvan at det er sjenerende for det norske kongehuset å måtte ta i mot en representant som gikk til valg på en politikk som er imot den norskledede fredsprosessen.

-Uvanlig mottakelse
– Han har jo fått en mottakelse i Norge som ikke er vanlig for en utenriksminister: Kongen har tatt imot ham – statsminister, utenriksminister, stortings-president. Og med det ønsker vi å signalisere det veldig tette forholdet som det er mellom Norge og Sri Lanka, bekrefter, utviklingsminister Erik Solheim.

Den Sri Lankesiske utenriksministeren skal videre denne uken møte stortingspresidenten, samferdselsministeren, representanter for utenrikskomiteen og flere politiske partier, i tillegg til representanter fra sivilt samfunn og forskningsmiljøer. Utenriksministeren og hans delegasjon skal også delta på et næringslivsseminar i regi av NHO sammen med norske bedrifter som har interesser i Sri Lanka.