– Lettvint og for enkelt

Statssekretær Libe Rieber-Mohn sier at de afghanerne som har fått avslag "er enslige unge menn i sin beste alder" som er nødvendige "når landet skal bygges opp på ny". Dette er meget forenklende, mener Rune Berglund Steen, fung. generalsekretær, Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS).

– Mange av dem som har fått avslag, har liten eller ingen utdannelse og bakgrunn som jordbrukere, noe som vil bidra til å gjøre en tilværelse som internflyktninger i Kabul vanskelig. En del har dokumenterte psykiske vansker, fra psykisk slitasje til posttraumatisk stresslidelse. En del er svært unge; noen kom hit som mindreårige. For personer som trygt kan vende tilbake til eget hjemsted, kan det være kurant å snakke om gjenoppbygging. Dersom man henvises til intern flukt, handler det derimot kun om livsopphold og i verste fall overlevelse, skriver Steen i et innlegg i Aftenposten.

– Statssekretæren uttaler videre at “Nettopp når det er en sultestreik, er det viktig at norsk politikk ligger fast”. Dette blir feil. Regjeringen må først og fremst forholde seg til at Norge nettopp har fått den sterkeste kritikken fra FNs høykommissær for flyktninger på flere år. Det kan ikke være slik at FNs kritikk svekkes av at den samsvarer med afghanernes krav, skriver han videre.