Minnet «Svart juli»

Tamiler bosatt i Europa minnet i går raseopptøyene på Sri Lanka i 1983 kalt «Svart juli 83». Tamilene markerte 23 år dagen med bildeutstillinger.

På Sentralstasjon og Universitetsplassen i Oslo var det utstilinger av bilder fra opptøyene. Rundt 300 hundre norsktamiler var samlet på Universitetsplassen på tirsdag, for å markere massakren av tamilene for 23 år siden.

Minnemarkeringen ble startet med tenning av lys til minne for alle ofrene som mistet livet. Den tamilske presten Arulanantham og hindupresten Sivaloganatha Kurukkal som var på Norgesbesøk fra Sri Lanka, holdt minnetaler.

Over 3000 ble drept
 Den 25. juli 1983 ble mer enn 3 000 tamiler massakrert av den Sri Lankesiske regjeringen, i hovedstaden Colombo. Ved hjelp av politiet, militæret og kriminelle satt den Sri Lankesiske regjeringen i gang et storstilt terrorangrep mot den tamilske befolkningen. Flere tamiler ble brent levende, kastet i brønner eller slått til døde. Flere tusen tamiler ble drevet på flukt ut av landet som følge av denne massakren.

– Hensikten med bildeutstillingen var å vise nordmenn den tamilske befolkningens lidelser som følge av krigen og be det internasjonale samfunnet fordømme den Sri Lankesiske regjeringens systematiske drap av tamiler i den nordlige og østlige delen av landet, sier initiativtakerne. Det er Norsk Tamilsk Forum som arrangerte markeringen.

– Takket være Norges engasjement ble en våpenhvileavtale signert i 2002. Fredsprosessen med store håp ble satt i gang. Men det Sri Lankesiske statsapparatets manglende vilje til en løsning har ført landet i kanten av en ny krig. Den lankesiske regjeringen har gang på gang brutt inngåtte avtaler og fører nå en offensiv krig mot sivile tamiler, mener organisasjoen.

Utrop har fått tak i den unike bildesamlingen i elektronisk format og denne kan du laste ned her: Black July 83