– Han var en rolig kar

Rasak Akinyemi (53) tar tapet av vennen Eugene Ejike Obiora (48), som døde etter å ha blitt pågrepet av politiet i Trondheim, svært tungt. - Han var ikke typen som ble sint, sier Akinyemi.
Tekst: Kjetil Hegna Foto: Henrik Kreilisheim
Latest posts by Tekst: Kjetil Hegna Foto: Henrik Kreilisheim (see all)

Rasak Akinyemi hedret minnet til sin avdøde venn ved å delta på en punktdemonstrasjon utenfor justisdepartementet.

Siviløkonomen Rasak Akinyemi synes det som har skjedd er forferdelig, og mener noe må gjøres.

– Eugene var en snill og grei kar, som heller ikke var så stor, sier siviløkonomen. I likhet med sin avdøde venn kommer også han opprinnelig fra Nigeria.

Spiste middag sammen
Sist gang Akinyemi møtte Obiora var i Oslo for fire år siden. Da spiste de middag sammen, og snakket om politiets tendens til å bruke vold mot afrikanere.

– Vi opplever gang på gang at politiet bruker vold mot afrikanere, eller folk som har en annen hudfarge enn hvit. Nå må justisministeren gjøre noe, krever Rasak Akinyemi. Etter hva han vet hadde Eugene Ejike Obiora god helse.

Krever granskning

I dag møtte Rasak Akinyemi opp til en punktdemonstrasjon utenfor justisdepartementet, i regi av ti minoritetsorganisasjoner, for å protestere mot politiets behandling av kameraten. Også i andre norske byer ble det holdt tilsvarende demonstrasjoner.

De ti minoritetsorganisasjonene har skrevet et brev til justisminsiter Knut Storberget (Ap), der de fremmer en rekke krav. Blant annet krever de en uavhengig granskning av dødsfallet til Eugene Ejike Obiora.

Skal avdekke holdninger
Statssekretær Terje Moland Pedersen sier departementet vil kartlegge politiets holdninger til folk med minoritetsbakgrunn.

Statssekretær i justisdepartementet, Terje Moland Pedersen (Ap), ble møtt av flere personer som ville snakke med ham, da han kom ut for å ta imot brevet.

Moland Pedersen sa at departementet så alvorlig på det som hadde skjedd, og at de ville vite hva som hadde foregått.

Han sa også at det skal forskes på politiets holdninger til flerkulturelle, men kunne ikke gi noen dato for når dette skulle igangsettes.

Ønsker uavhengig observatør
OMOD-leder Akhenaton Oddvar de Leon tror ikke myndigheten kommer til å gjennomføre en uavhengig granskning av dødsfallet i Trondheim.

Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) er en av organisasjonene som står bak kravet om en uavhengig granskning, men daglig leder Akhenaton Oddvar de Leon, innrømmer imidlertid overfor Utrop at han har liten tro på at myndighetene går med på kravet.

– Derfor har vi sagt at en uavhengig observatør bør få innsyn og være med på alle videre beslutninger i denne saken. For myndighetene kan ikke lenger feie slike saker under teppet, sier han.