Er du omskåret og trenger hjelp?

Siden 2003 har Gynekologisk avdeling på Kvinnesenteret ved Ullevål universitetssykehus hatt et poliklinisk tilbud til omskjærte kvinner. I løpet av 2004-2005 ble 130 kvinner behandlet der, i følge Sara Kahsay ved Ullevål sykehus.

– Dødeligheten ved inngrepet er rundt 15 prosent. De senere komplikasjonene kan omfatte problemer med vannlating, hyppige infeksjoner, smertefull mens, smertefulle samleier, kroniske magesmerter, infertilitet, og psykiske plager. Det kan også oppstå komplikasjoner i forbindelse med svangerskap og fødsler, og i verste fall kan barnet påføres skader, sier Linda Helgadottir, gynekolog og overlege ved Gynekologisk avdeling på Ullevål, til Ullevål Nytt, et bedriftsinternt blad.

– Det ryktes, og vi tror, at også norskfødte jenter blir sendt til opprinnelseslandene sine for å foreta omskjæring, sier Kahsay.

– Mange av kvinnene kommer når de får kjæreste eller har giftet seg. Det kan være umulig med samleie. Andre på grunn av urinveisinfeksjon eller magesmerter. Ofte er mannen med, fordi det ikke alltid er slik at mannen er imot at kvinnen åpner seg, sier Kahsay.

Jentene kan henvende seg direkte til poliklinikken, uten henvisning fra fastlege eller andre, og de vil få tilbud om operasjon for å rekonstruere underlivet, slik at det kan fungere så normalt som mulig. Operasjonen vil oftest bli foretatt med lokalbedøvelse, og kvinnene kan reise hjem etter inngrepet.