– Ikke aktuelt å innføre en 24-årsgrense

Regjeringen mener det er uaktuelt å innføre 24-årsgrense ved familiegjenforening og foreslår 21 år i stedet. Men forskere, innvandrerorganisasjoner og enkelte politikere fraråder også 21-års aldersgrensen.

Både NOAS, Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene, Ressurssenter for pakistanske barn, Juss-Buss og OMOD ber om at statsråd Bjarne Håkon Hanssen legger bort forslaget.

Regjeringen sendte i går forslag til nye tiltak mot tvangsekteskap på høring.

Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen presenterer her tre forslag for å hindre tvangsekteskap.

Utlendingslovutvalget foreslo å innføre et 21-års krav for familieinnvandring for ektefeller.

Tanken bak et 21-års krav er at eldre personer, både som følge av modenhet og som en mer selvstendig posisjon i forhold til familien, har større mulighet.

– Jeg ønsker å finne løsninger på om og eventuelt hvordan en uønsket effekt av alderskravet kan motvirkes, før jeg tar endelig stilling til om jeg vil foreslå et 21-årskrav i den nye utlendingsloven, sier arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen.

I høringsbrevet presenteres tre alternativer knyttet til 21 års aldersgrense for familiegjenforening som skal hindre at ungdom holdes tilbake i opprinnelseslandet ved å stille vilkår som krever opphold i Norge i den mest sårbare perioden:

* Vilkår om at herboende har bodd i Norge de tre siste årene før ektefellen kan få oppholdstillatelse,
* Vilkår om at herboende må ha studert eller arbeidet i Norge de tre siste årene før ektefellen kan få oppholdstillatelse, eller
* Vilkår om at partene ikke må ha sterkere samlet tilknytning til et annet land enn til Norge.

Hanssen er også åpen andre målrettede tiltak for å motvirke tvangsekteskap, og mer høringsinstansene om å komme med forslag.

Samtlige høringsinstanser som Dagsavisen har snakket med, er iallfall krystallklare.

– Det eneste vi vil oppnå med en aldersgrense på 21 år, er å begrense innvandringen. Ingen ting taler for at den vil ha noen effekt i forhold til tvangsekteskap, sier Morten Tjessem i NOAS.

– Vi oppfatter en aldersgrense til å være i strid med menneskerettighetene. Vi må ha like ekteskapsvilkår for alle som bor i Norge. Noe annet vil være diskriminering, sier Rita Kumar, leder av Kontaktutvalget mellom innvandrere og myndighetene.

–  Lovfestet diskriminering
Aldersgrenser vil neppe stoppe tvangsekteskap. Men en slik lov vil i seg selv diskriminere, skriver Martine Aurdal, redaktør i Ny Tid i lederplassen.

Tvangsekteskap er allerede forbudt i Norge og det er 18 års aldersgrense for å gifte seg. Det viktigste regjeringen kan gjøre er å sørge for at disse lovene håndheves. Vi må aldri gå på akkord med menneskerettighetene. Men vi må heller aldri falle for fristelsen til å begå brudd på noen av dem for å bøte på andre, skriver hun.

Minoritetspolitikere støtter ikke forslaget
Afshan Rafiq (H) mener Bjarne Håkon Hanssens forslag til tiltak mot tvangsekteskap vil ramme jenter med innvandrerbakgrunn.

Hun tolker forslaget slik at myndighetene vil legge sammen kvinnen og mannens alder, og dele på to for å se hvor mange år de samlet har bodd i Norge før ekteskapet ble inngått.

– Dette blir komplisert og lite treffsikkert. Regjeringen vil erstatte enkelte forelders tvang mot noen med det offentliges tvang mot alle, sier Rafiq til VG.

Akhtar Chaudhry fra regjeringspartiet SV, som på ingen måte ønsker noen aldersgrense, tolker lovforslaget som en forberedelse til et tilbaketog fra Hanssens side.

– Resultatet av høringen vil bli at Hanssen får tilstrekkelig med argumenter til å ikke gjennomføre forslaget, tror Chaudhry.

Saera støtter aldersgrens
Ap-politiker Saera Khan vil ha 24 års aldersgrense for familiegjenforening. – En aldersgrense på 24 år betyr at jentene får tid til å skaffe seg utdanning, og de blir mer modne til å stå imot presset fra foreldrene, sier Khan til TV2 Nettavisen.

Hun tror tiltaket vil hjelpe flere enn det rammer.

– Vil ha liten effekt
Human Rights Service (HRS) mener Forslagene til tiltak mot tvangsekteskap vil ha minimal effekt.

– Hvis regjeringen ønsker seg treffsikre tiltak tilbake på aldersgrense, er ikke dette et godt forslag, sier Storhaug til VG Nett. Hun selv går inn for en 24-årsgrense.

FrP ønsker strengere regler
Innvandringspolitisk talsmann i FrP, Per-Willy Amundsen, mener regjeringens forslag om å innføre 21 års aldersgrense for familiegjenforening er for lavt.

– Et forslag om 21-års aldergrense er helt nytteløst for å bekjempe tvangsekteskap. Andregenerasjons innvandrere fra land hvor tvangsekteskap forekommer og som er involvert i henteekteskap, er i snitt mellom 20 og 22 år. Det betyr at alderskravet må ligge høyere enn regjeringens forslag, sier Amundsen, som mener at forslaget om 21 års aldersgrense i praksis ikke hindre vil tvangsekteskap.