Innrømmer omstridt utsagn

Vigrid-lederen Tore W. Tvedt mente han var blitt delvis feilsitert da han torsdag møtte i Eiker, Modum og Sigdal tingrett anklaget for jødehets.

I juli 2003 kom Tvedt med de anmeldte uttalelsene i avisen VG som hadde fått være med på en hemmelig konfirmasjon av et medlem i Vigrid.

I uttalelser som ble gjengitt i avisen, sa blant annet Tore W. Tvedt at Vigrid ønsket å ta makten i landet og at jødene, som var hovedfienden, måtte utrenskes.

– Vi ønsker å ta makten i samfunnet, renske ut jødene og sende innvandrerne ut av landet. Jødene er hovedfienden, de har drept vårt folk, de er ondskapsfulle mordere. De er ikke mennesker, de er parasitter som skal renskes ut, sa Tvedt.

Først etter mer enn tre år må han møte i retten.

– SOS Rasisme er svært glade for at Riksadvokaten nå tar ut tiltale etter §135a, og med det gir signal om at rettsvernet mot rasisme skal være noe annet enn en sovende paragraf, det sier leder for SOS Rasismes antinaziutvalg Ola Melbye Pettersen.

– I alt for lang tid
har organiserte nazister og rasister fått spre trusler om vold og etnisk rensing. Disse uttalelsene rammes helt opplagt av lovteksten, og vi går ut ifra at rettssaken ender med domfellelse og at Tvedt må sone sin straff, avslutter Pettersen.

– Delvis feilsitert
– At Vigrid ønsker å ta makten i samfunnet, er det ingen tvil om. At jeg personlig ønsker å ta makten i samfunnet, er det heller ingen tvil om, sa Tvedt i retten, som imidlertid også mener seg feilsitert:

– Ordet “renske ut” har jeg aldri sagt. Det er det jeg kaller et unorsk ord. Ut av noen timer med mer eller mindre uformell prat, har de kokt sammen et konsentrat, hevdet han i følge Drammens Tidende.

Andre uttalelser hevdet Tvedt at VG har tatt ut av sammenhengen. Det gjelder blant annet uttalelser som har sammenheng med hans historieforståelse om at jøder har stått bak massakrer i blant annet Russland.

Vil stoppe rasisme på internett
På Vigrids nettsider hevder organisasjonen at millioner av hjernevaskede hvite folk er programmert til å hylle «negeren» Nelson Mandela, som var en terrorist styrt av en jødisk konspirasjon.

– Vi mener begrepet «neger» her er brukt som et rasistisk rasebegrep der Mandela rammes, mens resten hetser alle jøder, sier Ola Melbye Pettersen, første nestleder i SOS Rasisme, til Dagsavisen.

Fredag leverte de anmeldelsen mot Vigrid.

– Vi mener lovverket er godt nok, men det er håndhevingen som blir litt diffus. Derfor mener vi denne saken er en god sak påtalemyndigheten kan ta fatt i for å sette grenser, sier Melbye Pettersen.