-Tvinges til selvmord i ærens navn

0Shares

Fenomenet er kjent fra Tyrkia og Irak etter at landene innførte strengere straffer mot æresdrap. Nå er det avdekket at det skjer i Sverige.

– Jeg er ikke kjent med at jenter i Norge blir tvunget til selvmord for å redde familiens ære. Men jeg frykter at dette kan skje også her, sier professor Unni Wikan, en av Norges fremste eksperter på æresdrap og æresrelatert vold.

– Jeg frykter at dette kan ha skjedd og kan skje i Norge, sier politiførstebetjent Nina Karstensen Bjørlo ved Drammen politidistrikt til Aftenposten. Her falt norgeshistoriens første dom mot tvangsekteskap i fjor, og nå arbeider Bjørlo tett med svensk politi for å øke norsk politis kompetanse på feltet.

Gerd Fleischer, leder i Selvhjelp for innvandrere og flyktninger (SEIF), har ikke hørt at dette er skjedd i Norge. Hun tror det kan ha sammenheng med at unge mennesker i krise vet at det er hjelp å få i Norge.

– Men jeg har hørt jenter fortelle at far eller brødre har sagt at det var bedre om de tok sitt eget liv enn å bringe skam over familien.