Lyver somaliske asylsøkere?

Basert på språkekspertenes analyser mener Politiets utlendingsenhet at så mange som 37 prosent av somaliere sannsynligvis oppgir feil opprinnelse. Det skriver Aftenposten. NOAS og SOS Rasisme mener språkanalyser er upålitelige.

Testene viser at mange sier de tilhører klaner i det krigsherjede, sørlige Somalia, mens dialekten tyder på at de tvert imot kommer fra nord. Dermed trolig ikke har behov for beskyttelse.

Språktesten er frivillig og baseres på 15 minutters lydopptak som sendes til språkeksperter i Sverige. Generalsekretær Morten Tjessem i Norsk Organisasjon for Asylsøkere (NOAS) sier det ikke er tvil om at det er en del misbruk av asylinstituttet. Han forstår derfor at Politiets utlendingsenhet tar i bruk språktester som ledd i bekjempelsen av problemet, men viser til en dom på New Zealand der språkanalysen i en konkret asylsak ble underkjent.

– Språkanalysen var foretatt av det samme svenske språkanalyseselskapet som nå utfører oppdrag for norske myndigheter. Det bør mane til forsiktighet. Det krever solid kompetanse for å skille mellom fabrikkerte og reelle beskyttelsesbehov, sier han.

Kritisk
– I følge en gruppe ligvister fra universiteter i blant annet USA, Holland, England, Australia og Sverige gir ikke språkundersøkelsene i seg selv grunnlag for å kunne fastslå hvor en person kommer i fra, påpeker Henrik Ormåsen, leder for flyktningeutvalget i SOS Rasisme.

– Flere av disse synspunktene finner vi også i en artikkel av Anna Reath, lingvist fra Australia i det vitenskapelige tidsskriftet Language Assessment Quartlerly 1(4) 209- 33. Hennes konklusjon er at den knappe informasjonen og forskningen som finnes tilgjengelig omkring språkanalyser er utilstrekkelig for å kunne uttale seg om hvor asylsøkere kommer fra, sier Ormåsen i en pressemelding.

FrP vil språkteste alle
Fremskrittspartiet foreslår obligatorisk språktesting av alle som søker asyl i Norge.

– Da kan vi avdekke hvem som er kyniske lykkejegere og hvem som er reelle asylsøkere, sier FrPs innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen.