– Sats på biblioteket

For hver krone som satses på offentlige biblioteker er den samfunnsmessige nytteverdien fire kroner. Det er resultatet i doktoavhandlingen som førsteamanuensis Svanhild Aabø ved Høgskolen i Oslo har gjennomført.

94 prosent av de spurte mente de hadde rett til adgang til et bibliotek i den kommunen de bodde i. Motiveringen for å bruke biblioteket var ulik: 40 prosent anså biblioteket for å ha direkte bruksverdi, 20 prosent så for seg framtidig nytte av biblioteket. 17 prosent anså andres bruk av biblioteket som viktig og resten framholdt bibliotekets kulturelle og samfunnsmessige verdi.

Ordfører Odd Reinsfelt i Bærum var invitert i ”løvens hule” for å formidle hvordan kommunen vurderte biblioteksituasjonen.

Odd Reinsfelt kom ”nyfrelst” fra en studiereise til Glasgow i Skottland, en by som i de siste årene har vært gjennom harde nedgangstider. Her har en brukt et fraflyttete produksjonslokaler til museum, med gratis adgang for alle. Man trenger ingen ”eksamen” for å bruke tilbudene. Derfor er 40 prosent av de besøkende fattigfolk og innvandrere. 15 prosent av verdiskapingen i Glasgow kommer nå fra kulturelle aktiviteter.

– Derfor lønner det seg å satse på kultur. Kultur som verdiskaping står på dagsordenen i hele Europa, ikke minst i Norge, sa ordføreren, som kunne love at allerede på neste års kommunebudsjett ville bibliotekene få et rommeligere budsjett.

Han hevdet at også Fremskrittspartiet var begynt å snakke om kultur og bibliotek. Det er et tegn på at de immaterielle verdiene er kommet framme i folks bevissthet som aldri før.