Nye sikkerhetsregler på flyplass

Dersom du likevel ønsker å ta med for eksempel toalettsaker i håndbagasjen må artiklene pakkes i en lukkbar, gjennomsiktlig plastpose som maksimalt rommer en liter. Hver person kan kun ha med en pose! Hver enhet i posen kan maksimalt romme 100 milliliter. Med enhet menes flaske, tube, beger og lignende. Mengden bestemmes av størrelsen på beholderen, ikke hvor mye væske det er i den. Kvantumet må ikke overstige det posen rommer i lukket tilstand!

– Tilpasningen til disse nye reglene gjøres for å unngå at norske flyreisende skal bli utsatt for ulemper eller forsinkelser som følge av forskjeller i vårt nasjonale regelverk kontra det europeiske regelverket. Norge har forpliktet seg til å harmonisere regelverket mot EU som en følge av EØS avtalen, sier luftfartsdirektør Heine Richardsen.

I tillegg til posen med toalettartikler kan du ta med medisiner og helsekostprodukter som du kan sannsynliggjøre er nødvendig for reisen. Dette inkluderer morsmelkerstatning. Det er ikke krav om resept, men du må være forberedt på å godtgjøre at innholdet i beholderne er innenfor reglene, for eksempel ved å smake på innholdet eller ta litt på huden.

Det som kjøpes etter sikkerhetskontrollen eller om bord i flyet får du ta med. Dette gjelder blant annet varer kjøpt på tax free, mineralvann, kosmetikkprodukter, matvarer osv. Dersom du skal reise videre med nytt fly og derfor må gjennom en ny sikkerhetskontroll, må handleposen være forseglet. Den må også være utstyrt med en kvittering for at varene er kjøpt samme dag. Detter gjelder innad i Norge/EU/EØS/Sveits.

Eksempel: Dersom du reiser fra Paris via Oslo til Bodø, så må alle flytende artikler som du kjøper på lufthavnen i Paris, på flyet fra Paris til Oslo eller ved ankomstbutikken på Oslo Lufthavn Gardermoen forsegles før du går igjennom sikkerhetskontrollen og om bord på flyet til Bodø. Dersom du er usikker på hvorvidt du må igjennom ny sikkerhetskontroll, anbefaler vi at du tar direkte kontakt med flyselskapet eller ankomst lufthavnen.

Ankomst fra land utenfor EU/EØS/Sveits

Dersom du kommer fra et land som ligger utenfor EU/EØS/Sveits gjelder følgende regler:

Har du med deg væskeholdige varer får du disse med deg inn i EU/EØS/Sveits dersom du ikke skal reise videre fra den lufthavnen du kommer til.

Dersom du kommer fra et land utenfor EU/EØS/Sveits, lander i et EU/EØS-land og skal fly videre, må du gjennom en ny sikkerhetskontroll. All væske som ikke fyller kravene (største tillatte beholder inneholder kun 100ml og totalt antall beholdere må passe inn i gjennomsiktig, lukket pose som maksimalt rommer en liter) vil da bli beslaglagt i sikkerhetskontrollen. Det hjelper ikke at du oppbevarer den i forseglet pose. Posen er ikke forseglet innenfor EU/EØS/Sveits.

Dersom du reiser med et flyselskap som hører hjemme i EU/EØS/Sveits kan du handle om bord på flyet og få varene forseglet her. Du vil da kunne ta med deg varene gjennom ny sikkerhetskontroll etter at du ankommer EU/EØS/Sveits.