– Asylsøkerbarn må betale selv for legebesøk

0Shares

– I det et barn er kommet til Norge regnes det som et av “våre” barn og må behandles som et hvilket som helst annet norsk barn om det venter på svar, har fått opphold, avslag eller oppholder seg ulovlig i landet, sier Simon Souyris Strumse i SOS Rasisme.

– Helsestell er en menneskerett og det er spesielt viktig at det er gratis når det gjelder denne gruppen barn som er i en vanskelig nok situasjon fra før av. Dessuten har helsepersonell plikt til å hjelpe alle, uansett om de er opprinnelig norske eller asylsøkere.

Regiondirektør Bjørn Fridtfeldt i UDI sier ifølge NRK at han innser at pengene ikke alltid strekker til, men mener beløpet barna får bør være nøkternt.

– Det er ille nok når vi hører at mange mindreårige asylsøkere vegrer seg for å gå til legen på grunn av økonomien, men når UDI begynner å blande et nøkternt opphold med livsnødvendigheter som helsestell er det mildt sagt sjokkerende, sier Strumse. – Det minner om situasjonen i 2004 da Erna Solberg og utlendingsmyndighetene prøvde å sulte asylsøkere ut av landet, bare at her det mindreårige det gjelder.

For noen uker siden meddelte barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem at barnevernet likevel skal ta over ansvaret for mindreårige asylsøkere. – Det er virkelig på tide. Vi får håpe barn ikke fortsetter å bli forskjellsbehandlet i Norge nå som samme instans skal ta vare på både norske og asylsøkende enslige mindreårige. Det ville i så fall vært en enda større skandale, avslutter Strumse.