Norske kvinner omskjærer seg – for skjønnhetens skyld

0Shares

Plastikkirurg Halfdan Vier Simensen i Oslo har operert kjønnsleppene til 130 kvinner i løpet av de siste fem årene.

Det er de indre, små kjønnsleppene som blir operert. Pasientene som ønsker operasjon, mener kjønnsleppene er for store og at dette skaper ulike problemer for dem.
I Lov om forbud mot kjønnslemlestelse står det at den som påfører kjønnsorgan varige forandringer, kan bli fengslet.

Halfdan Vier Simensen påfører kjønnsorgan varige forandringer. – Jeg tror en del leger blir usikre på om de skal begi seg inn på denne typen kirurgi på grunn av denne hjemmelen, sier Vier Simensen.

Han skjønner at loven er der for å hindre omskjæring av jenter. Likevel synes han formuleringen er merkelig. – Det viktigste er likevel at loven blir praktisert riktig, sier plastikkirurgen til Dagens Medisin.

Gynekolog Mette Moen i Trondheim forteller at det er mange unge som har problemer med å akseptere underlivet sitt.

– Men det er også mange kvinner som ikke godtar at en fødsel har satt sine spor. De ønsker at kroppen skal være perfekt, og aksepterer ikke at de avviker fra det de ser i pornofilmer, sier hun. 

– Ifølge loven er kosmetiske inngrep på kjønnsorgan i grunnen forbudt, sier Moen.

– Mener du at kjønnsleppe-operasjon kan sammenlignes med omskjæring?

– Her er det en flytende overgang. En muslimsk jente på 18 år som ønsker å få fjernet sine indre kjønnslepper på grunn av tradisjon, får ikke hjelp av helsevesenet. Mens det kan utføres på en “vanlig” norsk jente. Det er et paradoks, sier Moen.