Omskjæring hindrer hiv

0Shares

Det kommer frem i en ny, omfattende undersøkelse utført i Kenya og Uganda og offentliggjort av amerikanske myndigheter onsdag.

Undersøkelsen bekrefter flere andre studier som tyder på at omskjæring av menn faktisk radikalt reduserer risikoen deres for å bli hiv-smittet, melder AP.

Årsaken ligger i at cellene i forhuden på penisen er særlig mottakelige for hiv-viruset, og at huden her er tynn og lettere for viruset å trenge igjennom enn huden rundt.

– Mannlig omskjæring kan senke både den enkeltes risiko for å bli smittet, og forhåpentligvis også den totale spredningen av hiv i et samfunn, sier aids-ekspert Anthony Fauci ved den amerikanske folkehelseinstituttet.

Verdens helseorganisasjon planlegger et møte tidlig over nyåret for å diskutere de nye resultatene og hvordan disse kan overføres til praktisk politikk. Målet er å tilby sikker mannlig omskjæring, utført av helsepersonell i sterile omgivelser. Et slikt tiltak vil potensielt kunne senke hiv-spredningen radikalt i hardt rammede områder.

– Dette er storartede nyheter, og det kan hjelpe millioner av menn, hvilket igjen vil redusere risikoen som millioner av kvinner utsettes for, sier Paul Zeitz hos Den globale AIDS-alliansen.