Unge innvandrere i risiko for tuberkulose

Årlig blir rundt 300 personer i Norge syke av tuberkulose. Av disse er hele 75 prosent født utenfor Norges grenser, melder VG.

– Vi ser to hovedrisikogrupper når det gjelder tuberkulose. Den ene gruppen er eldre nordmenn som ble smittet i Norge den gang tuberkulose var vanlig her. De utvikler først sykdom når de blir svekket av andre årsaker. Den andre risikogruppen er yngre innvandrere i aldersgruppen 25-35 år, sier rådgiver ved Folkehelseinstituttet, Brita Winje, som understreker at smittede innvandrere ikke utgjør noen stor helsetrussel for folkehelsa.

– Vi antar at de aller fleste innvandrerpasientene har blitt smittet utenfor Norge. Alle asylsøkere blir testet for smitte når de kommer til landet og forebyggende behandling kan gis dersom de er smittet. Flere innvandrere gir mer tuberkulose, men de fører ikke til mye videre smitte i Norge. Et problem er at innvandrere som blir syke ikke oppsøker lege fordi de ikke finner frem i helsetilbudet, eller de er redd for å bli stigmatisert, sier hun til VG.

I Norge er det svært sjelden at noen dør av sykdommen, selv om det blir rapportert om dødsfall.