– Kvinner på flukt har rett til beskyttelse

0Shares

– SOS Rasisme har fokusert på forfølgelse og undertrykking av kvinner, og har i mange år stilt krav til hva som vil være en rettferdig behandling av kvinner på flukt, sier Nasim Ahzami, medlem av Arbeidsutvalget i SOS Rasisme.

– Kvinner som flykter fra slike forhold, og søker beskyttelse i Norge, må møtes med respekt og ydmykhet. De har en selvfølgelig rett til beskyttelse og rehabilitering, og må møtes og intervjues av personer som er kvalifiserte til å behandle traumatiserte kvinner. De har rett til å oppleve et verdig liv, mener SOS Rasisme.

Internasjonal forpliktelse
Organisasjonen peker på at Norge har internasjonale forpliktelse til å ivareta kvinners rettigheter og at regjeringen lovte i Soria Moria erklæringen mye godt om bedre vilkår for asylsøkere.

– Soria Moria-erklæring har sagt at de skal sørge for samsvar mellom FNs barnekonvensjon og utlendingforvaltningen. Man trenger ikke å være samfunnsviter for å se at det ikke har skjedd enda. Behandlingen av kvinner fra Iran er bare ett av mange eksempler på at Norge enda ikke har tatt kjønnsbasert forfølgelse på alvor, sier Ahzami.

Hun krever at Bjarne Håkon Hansen og Regjeringen sørger for å kvalitetsikre asylpraksisen i Norge en gang for alle. Regjeringen må holde det de har lovet!