Norsk drapsmann sverter Solheims diplomati

0Shares

Nordmannen ble i 1997 idømt ti års sikring for nedskytingen av en tyrkisk restauranteier i Oslo.

For UD er det ekstra ille at lankesiske myndigheter bruker nordmannen i sin propaganda. Det lokale forsvarsdepartementet har selv sendt ut en pressemelding om at mannen skal delta på en såkalt sikkerhetskonferanse i Colombo, og tidligere har de og andre departement brukt mannens påstander i sin PR-krig mot LTTE.

– Vi kommer ikke til å gi noen offisiell kommentar på dette, sier Erik Solheims pressesjef Roy Freddy Andersen til ABC Nyheter.

Dette er åpenbart en svært vanskelig sak for norske myndigheter. En kilde i det norske etterretningsvesenet beskriver nordmannens aktiviteter som «en finger i øyet i forhold til en sensitiv prosess for norsk UD».

Nordmannen driver en egen organisasjon til støtte for de lankesiske myndighetenes oppfatning av situasjonen på øya. Tidligere er samme mann idømt 10 års sikring i Norge etter svært alvorlige kriminelle handlinger. Han har også reist rundt i Nord-Amerika og Europa og fortalt lankesiske immigranter at norsk-boende tamiler har solgt norske pass til al-Qaida, i følge ABC Nyheter.

Utrop er kjent med at den drapsdømte 42-åringen som fikk en ti års sikringsdom i dag driver en konspiratorisk nettside som blant annet hevder at Norge har vært en støttespiller for terroristorganisasjoner i Midtøsten, Afrika og Asia i flere tiår. Videre hevder førtiåringen at det er flere titusener såkalte illegale innvandrere i Norge, mange av dem fra Somalia, Irak, Iran, Afghanistan, Sudan, Tsjetsjenia og andre områder med kjente terroristaktiviteter. Det hevdes videre at flere kjente krigsforbrytere har fått asyl i Norge.

Det som nå særlig uroer norsk UD er at den 42-årige nordmannen brukes i offisiell informasjonsvirksomhet på Sri Lanka.

Fredsprosessen på Sri Lanka har vært et viktig prosjekt for utrviklingsminister Erik Solheim og resten av norsk UD. At en nordmann nå brukes til å sverte Solheim personlig og UDs rolle generellt, er svært vanskelig å bære.

– Dette må vi forsøke å få satt en stopper for, sier en kilde som kjenner prosessen og de vanskelighetene som 42-åringens virksomhet innebærer.