Uro i Frankrike etter Sarkozys valgseier

Høyre-kandidaten Nicolas Sarkozy slo den sosialistiske utfordreren Ségolene Royal med 53 mot 47 prosent i det franske presidentvalget i går. Valgresultatet førte i går kveld til sammenstøt mellom politi og demonstranter i flere franske byer.

Bare timer etter at valglokalene stengte brøt det ut opptøyer mellom motstandere av den kommende presidenten Nicolas Sarkozy og fransk politi. Alle opptøyene ble raskt  håndtert av store mengder ekstra politistyrker som var satt i beredskap.

I følge det franske nyhetsbyrået Agence Press, var det uroligheter i ni byer, Paris, Bordeaux, Marseille, Lille, Nantes, Toulouse, Lyon, Nancy og Metz.
I følge det franske nyhetsbyrået Agence Press, var det uroligheter i ni byer, Paris, Bordeaux, Marseille, Lille, Nantes, Toulouse, Lyon, Nancy og Metz.  

Verst var det i Paris. Sammenstøtene skjedde på Place de la Bastille i sentrum av den franske hovedstaden, hvor rundt 5.000 tilhengere av den sosialistiske presidentkandidaten Ségolène Royal hadde samlet seg til valgvake.

Flertallet av menneskene protesterte på en fredelig måte, men rundt 300 demonstranter, flere av dem maskerte, deltok i angrep på politiet som sto oppmarsjert ved begynnelsen av bulevardene som leder fram til plassen. Demonstrantene kastet flasker og murstein mot politiet. Politiet svarte med tåregass og vannkanoner.

En gruppe demonstranter med svarte og røde anarkistflagg brant en dukke som skulle forestille den påtroppende franske presidenten, ifølge nyhetsbyrået AFP.

«Politi overalt, rettferdighet ingensteds», ropte noen av demonstrantene, mens andre ropte «Sarko-fascist».

Ved 23-tiden rykket politiet inn på Place de la Bastille for å omringe demonstrantene, og ved midnatt var plassen ryddet. (©NTB)

Politiet fryktet for nye opptøyer i forstedene. I løpet av natten ble det brent biler i forstedene til Paris. Noen dusiner, skriver franske medier, i morgentimene. Men dette er omtrent som i løpet av en normal helg.

Historiene om sammenstøtene mellom demonstranter og politi er viet større oppmerksomhet i medier utenfor Frankrike enn i Frankrike.

Franske medier er mer opptatt av å analysere valgresultatet. Flere medier som konservative Le Figaro og næringslivsavisen Les Echos mener at Sarkozy nå har fått det mandatet han trenger for å reformere Frankrike og fransk økonomi. Liberation, som støttet sosialistkandidat Ségolène Royal erkjenner at Frankrike har tatt et skritt til høyre