Vil ha barnehagetvang for innvandrere

0Shares

Tobarnsfaren Abid Raja mener halv dag i barnehage bør bli obligatorisk for fireåringer fra ikke-vestlige land som for eksempel Pakistan, Somalia og Marokko. Fra femårsalderen bør barna være i barnehagen fulltid. Årsaken er at mange barn ikke kan norsk når de begynner på skolen fordi de ikke går i barnehage.

– Det hindrer integrering at mange innvandrerbarn ikke kan ett ord norsk som 6-åringer. Resultatet blir at de holder seg til hverandre i stedet for til norske barn, sier Raja.
Jan Bøhler (Ap) foreslo nylig å fjerne kontantstøtten. Årsaken er at 84 prosent av innvandrerfamilier i Oslo holder barna hjemme og mottar kontantstøtte, mot 30 prosent av norske familier.

Også Abid Raja mener kontantstøtten er et stort problem for integrering av innvandrere. En familie kan få opptil 39 636 kroner i året i kontantstøtte for å holde barnet hjemme.
Raja tror mange innvandrerfamilier lar seg friste fordi de har dårlig råd. Derfor bør de obligatoriske barnehageplassene være gratis.

Arbeiderpartiets familiepolitiske talsmann, Gunn Karin Gjul er skeptisk til Rajas forslag.
– Jeg syns ikke vi kan pålegge innvandrere noe vi ikke pålegger etnisk norske. Det er diskriminering, sier Gjul til VG.

Stovner bydel i Oslo tilbyr alle familier fire timer gratis barnehage daglig for barn over fire år. Tilbudet gjelder også for norske familier.