Rasisme på godt norsk

- Saken dreier seg om institusjonell diskriminering på høyt nivå, sier advokat Abid Raja.

– Det er trist å si det, men det er ikke tvil om at dette handler om hudfarge, sa Raja. Raja er advokat til familiefaren som ble unnlatt å hjelpe til tross for at han var slått ned.

Etter at VG Nett skrev om saken der småbarnsfaren Ali ble forlatt blødende av ambulansepersonell, har det kommet en strøm av reaksjoner. Både privatpersoner og politikere er opprørte over behandlingen av 37-åringen.

Den 37 år gammel småbarnsfaren Ali Farath ble brutalt slått ned etter at han skal ha bedt en parkgjeng slutte å spille fotball i nærheten av vennegjengen og deres barn. Mannen falt om og ble liggende bevisstløs på bakken. Ambulanse ble tilkalt og kom til stedet sammen med politiet.

Ifølge samboeren skal ambulansepersonellet så vidt ha snakket med mannen, uten å ha gjennomført noen undersøkelser. Da 37-åringen forsøkte å reise seg, kom han i skade for å tisse på seg. «Ditt svin, han skal jeg ikke ha med i bilen», skal ambulansesjåføren ha sagt, før de forlot 37-åringen blødende fra nese, munn og hode.

37-årige barnefaren ligger nå alvorlig skadet i respirator på Ullevål sykehus. Det skal ha tatt to timer fra Ali ble slått i bakken til han fikk behandling ved Ullevål sykehus.

Ambulansesjåfører tatt ut av tjeneste
– De får fri fra ordinær ambulansetjeneste til den interne etterforskningen er ferdig. Vi håper å ha klar en rapport i slutten av neste uke, sier divisjonsdirektør Arild Østergaard ved Ullevål universitetssykehus.

– Ullevål lyver om Ali
Seksjonsoverlege ved Ullevål, Anne-Cathrine Braarud Næss, sa på pressekonferansen onsdag at ambulansepersonell foretok de nødvendige undersøkelser av Ali Farath (37) da han ble overfalt og skadet i Sofienbergparken.

Ifølge Næss ble det tatt puls, sjekket åndedrett og bevegelse i ekstremiteter, samt pupillestørrelse.

Karianne Østensen, som tok imot ambulansepersonalet og varslet om at Ali hadde alvorlige hodeskader, sier nå til TV 2 Nyhetene at dette er løgn.

– Løgn og fanteri. De sa «bare la ham ligge der å sprelle. Det gjør ikke noe», sier Østensen som var i parken med barna sine da det hele skjedde.

Ambulansetjenesten ved Ullevål sykehus benekter at Ali (37) ble utsatt for rasisme da ambulansen reiste fra ham. Men de beklager språkbruken, melder VG.

Sviktet av alle
Leder Akhenaton Oddvar de Leon i Organisasjonen mot offentlig diskriminering (OMOD) reagerer kraftig på behandlingen samboeren til artisten Kohinoor Nordberg fikk av så vel ambulansepersonell som politi i Sofienbergparken mandag.

– Det var grov neglisjering. Aller verst av ambulansepersonellet, men også av politiet. Begge har sviktet, og vi kommer til å forfølge saken, sier han til iOslo.no.

– Dette er en stor skandale. Og det som kommer til å skje under den interne granskingen er at rasismespørsmålet ikke blir vurdert som et element i saken. Så lenge rasismen, som vi vet finnes, ikke fjernes, vil dette skje igjen, sier de Leon.

– Politiet var mer opptatt av å sjekke ID-en til den hardt skadde mannen i stedet for å få ham fraktet til sykehuset. Det er ikke vanlig prosedyre å spørre etter identifikasjonspapirer før man hjelper folk som er alvorlig skadet, sier Anita Rathore i OMOD.

Tilsynssak
Helsetilsynet, ved fylkeslege Petter Schou, har opprettet en tilsynssak mot Ullevål universitetssykehus. Han har i dag formelt sendt et brev til sykehuset.

– Vi har forstått at Ullevål skal ha en intern gransking, og vi vil gjerne ha en rapport fra denne granskingen. Deretter vil vi følge det opp, både spørsmålet om personellets faglige vurdering og deres oppførsel, sier Schou til iOslo.no.