Forsvarer Ullevål sykehus rasisme?

Author Recent Posts Alfredo Biamont Latest posts by Alfredo Biamont (see all) Etterlyser fokus på andre faktorer enn kultur og religion som årsaker til høy smitte - 22.04.2021 Sanitære kontrollregler styrkes i Oslo byggeplasser - 02.03.2021 Årets ERAS festival finner sted 24. og 25. august - 03.08.2019 ”Ullevål universitetssykehus satser målbevisst på å være et […]

”Ullevål universitetssykehus satser målbevisst på å være et flerkulturelt sykehus rettet både mot pasienter og ansatte. I Oslo kommune utgjør innvandrerbefolkningen en stor del av befolkningen. Sammensetningen krever en ny type profesjonalitet og nye krav til kompetanse hos sykehusets medarbeidere for å mestre dette. Sykehuset har derfor valgt å styrke sin satsning på det flerkulturelle området ytterligere,” står det i juryens begrunnelse. Ullevål universitetssykehus fikk Mangfoldsprisen 2006.

“Juryen har merket seg at det blant sykehusets ansatte er vel 20 prosent som har minoritetsbakgrunn, og innvandrere er representert på mange nivåer og deler av sykehuset,” heter der videre.

Ambulanse-skandale saken viser et annet bilde av sykehuset. Somaliske Ali (37) år fikk ikke hjelp av ambulansepersonell og forlot ham på skadestedet. Ambulansepersonell er trent til å hjelpe i stressede situasjoner. Selv om Ali tisset på seg, burde han fått medisinsk hjelp. Mediene har lagt fram dokumentansjon på at ambulansepersonell har begått tjenesteforsømmelse. Men var det rasistiske årsaker til at ambulansepersonell ikke hjalp ham?

Ambulansetjenesten ved Ullevål sykehus benekter at Ali (37) ble utsatt for rasisme da ambulansen reiste fra ham. Men de beklager språkbruken. «Ditt svin», «din tulling» «toget har gått for deg» og «hvis han står oppreist kommer han ikke til å dø» osv inneholder ikke direkte rasistiske ord. Men betyr det at ambulansepersonell ikke handlet rasistisk?

Tidligere erfaringer, forskning og tilbakemeldinger fra innvandrerorganisasjoner viser at overgripere sjelden innrømmer rasisme, mens ofre oftere attribuerer årsakene til rasisme.

Forsvarer Ullevåll sykehus rasisme?
1.
Seksjonsoverlege ved Ullevål, Anne-Cathrine Braarud Næss, sa på pressekonferanse at ambulansepersonell foretok de nødvendige undersøkelser av Ali Farath (37) da han ble overfalt og skadet i Sofienbergparken. Karianne Østensen, som tok imot ambulansepersonalet og varslet om at Ali hadde alvorlige hodeskader, sa derimot til TV 2 Nyhetene at dette er løgn. – Løgn og fanteri. De sa «bare la ham ligge der å sprelle. Det gjør ikke noe», sier Østensen.

2. – Jeg kjenner de to erfarne medarbeiderne, og det er ingenting i deres historie som tilsier at det skal ligge rasisme bak, sier sykehusdirektør Tove Strand. En tidligere ambulansesjåfør ved Ullevål hevder at flere ekskolleger er rasister.
– Jeg er ikke i tvil om at dette er rasisme, sier den tidligere ambulansesjåføren til Dagbladet. – Ikke misforstå meg, det er masse flinke folk som jobber der. Men det er også noen som har ingenting å gjøre i helsevesenet. Jeg har vært vitne til rasistiske kommentarer om arbeidsrelaterte episoder på pauserommet, sier den tidligere sjåføren til avisen.

3. Politiet i Oslo avviser at de ble bedt om å frakte den skadede 37-åringen til Legevakta, slik ledelsen ved Ullevål universitetssykehus sier, melder VG. Politiet mener de tilkalte større bil etter at ambulansen hadde forlatt stedet. Lyver sykethsuet her også?

4. – Vi står ved uttalelsen om at de gjorde en medisinsk undersøkelse. Men en slik undersøkelse som de gjorde tar bare rundt 15 til 20 sekunder, sa seksjonsoverlege Anne-Cathrine Næss. Det avvises av eksperter i akuttmedisin.  Hvorfor denne type forsvar fra Ullevåll på feilaktig grunnlag?

5. Overordnede beskytter overgripere? I Obiora-saken så vi hvordan Politiets fellesforbund, stasjonssjefen for Trondheimspolitiet og til en viss grad justisministeren støttet de mistenkte politimennene ved å ikke ta ham ut av tjeneste og ved å la en tidligere venn etterforske saken. Disse støttet de mistenkte politimennene selv om etterforskningen ikke var ferdig. Det samme ser vi i ambulanse-saken. Både Helsetilsynet og sykehuset selv skal granske hendelsen. Likevel stoler Næss og sykehusdirektør Tove Strand holdent på det ambulansepersonell har sagt og påstår at det ikke er snakk om rasisme.

Rasisme kan være ubevisste holdning og stankpunkt som kommer til handling, og kan kanskje avsløres gjennom dypere gransking. Tidligere ambulansesjåfør bekrefter at det er rasister også blant ambulansepersonell. Dette er et eksempel på at gransking vil eventuelt avklare rasisme-spørsmålet. Hvorfor støtter da sykehuset ambulansepersonell før en slik gransking?

Uansett om det er rasisme eller ikke så har det skjedd en medisinsk feilvurdering. Sykehuset legger seg ikke flate nok, sier Mari Kohinoor Nordberg til VG. Det har hun helt rett i.

Det ser ut til at ledelsen i Ullevål sykehus trenger kurs i hva rasisme er.

Og det med Mangfoldsprisen som Arbeids -og inkluderingsdepartementet delte ut til Ullevål sykeshus. Er det kanskje et mangfoldsalibi for departementet?