Skuffet over Ullevål-gransking

0Shares

Antirasistisk Senter er skuffet over at ambulansepersonellets holdninger og sykehusledelsens medieutspill i Ali-saken ikke er undersøkt i sykehusets interne granskingsrapport som legges frem fredag.

I forbindelse med Ullevål universitetssykehus egen gransking av hva som gikk galt da Ali Farah ble forlatt av ambulansen i Sofienbergparken, har ansatte i ambulansetjenesten svart på en anonym spørreundersøkelse om organiseringen av ambulansetjenesten. De har imidlertid ikke blitt spurt om egne eller kollegers holdninger.

– Jeg er skuffet over at det anonyme spørreskjemaet ikke inneholdt et eneste spørsmål om holdninger. Mange vil nok lure på hvorfor sykehuset ikke har gått inn på det, sier informasjonsleder Henrik Lunde i Antirasistisk Senter til Utrop.

Lunde er kritisk til at en rekke kritikkverdige forhold ikke er vurdert i rapporten, og mener en evaluering av sykehusledelsens uttalelser til media i dagene etter hendelsen i Sofienbergbergparken hadde vært på sin plass.

– Det er bra at Ullevål sykehus gransker seg selv, men de burde tatt seg bedre tid og gjort det skikkelig. En av direktørene på Ullevål gikk ut og sa at vedkommende kjente de to ambulansesjåførene og at ingen av dem var rasister. Senere viste det seg at den ene sjåføren hadde vært med i en nynazistisk organisasjon, og sykehuset ble etter hvert nødt til å ta selvkritikk for uttalelsene sine, påpeker Lunde. Han spår at ledelsen vil få mange spørsmål om hvorfor deres egen rolle ikke er blitt gransket..

Antirasistisk Senter mener også at brukernes perspektiv burde vært en del av det interne kartleggingsarbeidet, som et dansk konsulentfirma har utført på oppdrag av sykehuset.

– Kartleggingen mangler både hode og hale, men vi har fått klare signaler på at dette bare er en start og er spente på fortsettelsen, sier Henrik Lunde.

Direktør Tove Strand ved Ullevål universitetssykehus ønsker ikke å kommentere kritikken fra Antirasistisk Senter.