Fikk avslag på asyl etter ti år

0Shares

I løpet av de ti årene han har bodd her har han giftet seg. I følge flere kilder Utrop har vært i kontakt med har han også blitt godt integrert i lokalmiljøet i Hareid. Han har tidligere søkt om asyl, men har fått avslag. Han søkte da om omgjøring av vedtaket, men det ble også avslått.  

Venezia Kulasegaram, som Shantakumar Sivanesen giftet seg med i 2004, er fortvilet over stuasjonen.
     – Dette er utrolig tungt og trist. Jeg føler meg så maktesløs, sier sykerpleierstudenten til Utrop.

Utrygt område
Kulasegaram og Sivanesen er begge tamilske. I motsetning til Sivanesen, har Kulasegaram norsk statsborgerskap. Sivanesen har søkt om familiegjenforening, og vil ikke bli kastet ut av landet før saken er blitt ferdigbehandlet. Norske myndigheter mener det er for utrygt å sende Sivanesen tilbake til nordområdene i Sri Lanka, der han opprinnelig kommer fra, men vil heller sende han til hovedstaden Colombo, et sted Sivanesen ikke har noe tilknytning til.

Sivanesen har fått mye støtte, og det har blitt arrangert fakkeltog for han i Hareid, der om lag 350 – 400 mennesker deltok. Det har blitt dannet en støttegruppe for Sivanesen, som ledes av Ole Frank Bakken, og som jobber for at Sivanesen skal få bli i Norge. På Facebook er det også blitt dannet en støttegruppe for Sivanesen. Flere politikere har engasjert seg sterkt i saken, blant annet Gunn Berit Gjerde som tidligere har vært ordfører.

Ti år uten arbeidstillatelse
I løpet av de ti årene Sivanesen har bodd i Norge, har han ikke hatt arbeidstillatelse.
     – Hva har du gjort i løpet av alle disse årene?
     – Jeg har vært på bibioteket og lest, også har jeg trent en del, sier Sivanesen til Utrop.
Sivanesen forteller at han har vært åpen om situasjon sin hele tiden. Han har også fått flere stempler i fra politiet, og fått lov til å gifte seg i Norge.

Ifølge lokalavisen Vikebladet, er noen av grunnene til at Sivanesen ikke har fått opphold, er at han løy om alderen da han kom til Norge.
     – Sivanesen sa han var yngre enn det han var, fordi han hadde fått råd om det fra de som fulgte han. Men hvem ville ikke ha gjort det i en slik situasjon, sier Gunn Berit Gjerde til Utrop, og legger til at Sivanesen har blitt godt integrert i lokalmiljøet.

Vil møte nemnda
Borgerkrigen i Sri Lanka startet da Tamiltigrene (LTTE) krevde å få sitt eget land nord i Sri Lanka. Nå har borgerkrigen vart i 25 år, og konflikten har blitt mer tilspisset. Ifølge søttegruppen til Sivanesen er det så urolig på Sri Lanka, at til og med FN og Menneskerettsdomstolen i Strasbourg har gitt råd om å ikke sende tilbake tamilere. Støttegruppen viser også til at Erik Solheim har uttalt seg om at det er utrygt på Sri Lanka.

Trond Olsen Næss, som er advokaten til Sivanesen, har søkt om at Sivanesen skal få et møte med UNE som ga Sivanesen avslag. Det er uvisst hva som vil skje med Sivanesen i tiden fremover. For å kunne søke om familiegjenforening, må Sivanesen vente i minst to år i Sri Lanka.
 
     – Det er en håpløs situasjon, og gå rundt å vente på han i minst to år før han kan komme tilbake til Norge. Vi har vært gift i fire år. Mens andre medstudenter planlegger livene sine, blir det helt umulig for oss, sier Venezia Kulasegaram oppgitt.