Vil gi jobbsøkere ID-nummer

0Shares
Latest posts by Thu Strande Foto: Privat (see all)

– Erfaringer fra Göteborg viser at bruk av ID-nummer istedenfor navn i forbindelse med jobbsøknader fører til at flere med ikke-vestlig bakgrunn blir innkalt til jobbintervju. Det er jo det mange innvandrere forteller at de sliter med. En slik ordning bør kunne innføres i Notodden, sier Tor André Ljosland til Varden.

Ifølge avisen er ordføreren i Notodden, Lise Wiik, positiv til Ljoslands forslag, og vil undersøke nærmere hvilke erfaringer andre har høstet i forbindelse med bruk av ID-nummer.

Stilt seg bak kravet
Ljosland er ikke den første som har kommet med et slikt forslag i Norge. Mertefe Bartinlioglu er bystyrerepresentant for Oslo Høyre, og har sammen med Mubashar Kapur, også han Høyre-politiker, tidligere foreslått å anonymisere jobbsøkere i Oslo Kommune. Partiets bystyregruppe har nå stilt seg bak dette kravet.

Ikke bra nok tiltak
Gülay Kutal er leder av etnisk likestillingsutvalgi SV, og tror ikke bruk av ID-nummer er et godt nok tiltak. Hun har tidligere i år sagt til Utrop at hun mener det er uverdig å skjule seg bak en ID. Ifølge Kutal vil dette være det samme som å bytte til et etnisk norsk navn, med den hensikt å komme til jobbintervju. Hun mener at det er holdningsendringer og positiv diskriminering som skal til for å få en bedre balanse i arbeidsmarkedet.

Interessant forslag
Tidligere likestillingsdirektør, sosialantropologen Long Litt Woon, synes forslaget om å ta i bruk ID-nummer er interessant.
– Jeg synes det er en interessant tanke å anonymisere arbeidssøkere. Spesielt når vi vet at mange blir diskriminert på grunn av deres bakgrunn. Men jeg lurer på hva slags ID-nummer de skal ta i bruk, sier Woon og nevner selv følgende eksempel:
– I USA hadde de en gang en audition til et orkester. De som søkte om opptak spilte bak en skjerm, slik at ingen så hvem de var. Dette førte til at langt flere kvinner kom igjennom nåløyet og fikk spille i orkesteret, enn det som var vanlig. Så jeg tror at det å anonymisere jobbsøkere tidlig i en ansettelsesprosess vil være lurt, sier Woon.

Ikke perfekt løsning
Kutal har tidligere sagt at det er uverdig å skjule seg bak et ID-nummer, og at dette kan føre til at det oppstår ubehagelige situasjoner mellom arbeidssøkere og arbeidsgivere. Hva mener du om dette?
– Dette blir for hypotetisk, og jeg er uenig i Kutals uttalelser. Men jeg tror ikke at å ta i bruk ID-nummer en en perfekt løsning. Man kan tildels se bakgrunnen til en førstegenerasjonsinnvandrer ved å se på for eksempel utdanningen deres. Så jeg tror at denne løsningen vil først og fremst gjøre det lettere for innvandrere som har vokst opp i Norge, sier Woon.