– Vulgarisering av islamdebatten

0Shares

Torsdag kveld publiserte leder for Frihetspartiet PVV Geert Wilders sin mye omtalte islamkritiske film, som han har kalt «Fitna» på nettsidene til partiet. Filmen har allerede blitt sett av 5,2 millioner personer, skriver vg.no.

Islamsk Råd Norge fordømmer denne filmen på sine nettsider og skriver at filmen kun har som formål å skape ytterligere konflikter i samfunnet, hetse en folkegruppe, og ikke minst å score billige politiske poenger.

Videre skriver de at ytringsfriheten er noe de setter høyt, men det er en frihet som medfører et ansvar som Wilders tramper på.

I tillegg opplyser de at navnet på filmen fitna betyr å skape disharmoni, splittelse og så uro blant folk. Det brukes også om komplott for å skape konflikter og som et begrep for å dekke terror. Filmens hensikt er med andre ord ikke annet enn å skape uro i samfunnet og således skape strid mellom sivilisasjonene, ifølge Islamsk Råd Norge.

Fortjener ikke oppmerksomhet
Generalsekretæren i Islamsk Råd Norge Shoaib Sultan sier til Utrop at han har bestemt seg for å ikke se filmen til Geert Wilders, men kjenner til innholdet.

– Filmen fortjener ikke å få så mye oppmerksomhet, fordi den forsøker bare å skape konflikt. Det er ingenting som er nytt i det Wilders sier og filmen er en ytterligere vulgarisering av islamdebatten, mener han.

Sultan synes at det er vanskelig å si hva som skjer videre, men mener at det er positivt at så mange aktører har tatt avstand fra denne islamkritiske filmen.

– Wilders film har fått mye oppmerksomhet også før den kom ut, men den må ikke hausses opp unødvendig, mener generalsekretæren.

Hets og sjikane
Sultan mener at Wilders forsøker å skape større islamhat gjennom filmen, noe han håper ikke vil skje.

Hva mener du om den økende utviklingen av islamkritikken den siste tiden, og hva er årsakene til utviklingen?

– Religionskritikk er én sak, dette er i større grad hets, sjikane og som nevnt en vulgarisering av debatten. Årsakssammenhengen er nok ganske kompleks, sier han.

Hva kan gjøres for å snu denne utviklingen?

– Nøkkelordet i hva man kan gjøre med dette er nok en respektfull dialog hvor uenighetene belyses og tas opp, men hvor man avstår fra nettopp denne typen vulgære debattformer, understreker han.

Provoserende innhold
Filmen inneholder scener fra terrorangrepene i New York, London og Madrid. I tillegg viser den ekstremister som taler til folket om å drepe ikke-muslimer. Til slutt oppforder Wilders å stanse islamiseringen. På begynnelsen og slutten av filmen vises også en av Muhammedkarikaturene.

Kleppe anbefaler Fitna
Vidar Kleppe, leder for det innvandringsskeptiske partiet Demokratene, oppfordrer på aftenposten.no alle til å se Wilders film, som ifølge Kleppe gir et godt helhetsbilde av ytterliggående islamisme.

Også den innvandringskritiske organisasjonen Human Rights Service (HRS) skriver om filmen og linker til den på sine nettsider. Organisasjonen omtaler filmen blant annet slik: “En spekulativ film? Et skrekkscenario? En ærlig meningsytring? Riktig eller uriktig? Det er vel akkurat slike spørsmål som bør diskuteres. Og vi understreker, diskuteres.”