Sa hun er mot rasisme – fikk bank

0Shares
Latest posts by Thu Strande (see all)

– Jeg var på vei i fra skolen i tre-tiden for å ta bussen. Mens jeg gikk langs veien, stoppet en mørk bil opp, og en kraftig mann ropte at han hadde hørt om meg. Han spurte om jeg var i mot rasisme, og selvfølgelig er jeg det. Da slo han meg i ansiktet to ganger. Jeg har aldri demonstrert, eller sagt at jeg er i mot rasisme, så jeg skjønner ikke helt hvordan han visste hvem jeg er, sier Bascunan.

Hendelsen fant sted utenfor Elixia i Hønefoss, og hun har anmeldt hendelsen.

Norsk utseende
– Var det noen vitner tilstede?
– Det var sikkert noen der, men jeg tenkte ikke på det da. Jeg fikk sjokk da han slo meg. Mannen var i begynnelsen av 20-årene, tror jeg, og han snakket flytende norsk og hadde også norsk utseende.
– Har du blitt mer redd for å si det du mener etter hendelsen?
– Nei. Jeg blir mer motivert til å gjøre noe med dette. Jeg vet at det er mange som støtter meg, sier Victoria. Hun føler også at det har blitt mer rasisme i Hønefoss, og at det nynazistiske miljøet vokser.
– For ikke så lenge siden hang det mange plakater som reklamerte for NorgesPatriotene, sier hun.

Slet tidligere med rasisme
En av lensmennene i Hønefoss, Arne Erik Håkonsen, tror ikke det har blitt mer rasisme i Hønefoss.
– Vi slet mer med det nynazistiske miljøet i Hønefoss tidligere, men jeg har ikke inntrykk av at det har blitt mer rasisme i Hønefoss nå.

Håkonsen sier videre at hendelsen der Victoria Bascunan ble slått, foreløpig er den eneste rasistiske saken han kjenner til.
– Har dere fått noe mer informasjon i forbindelse med saken?
– Vi behandler alle voldssaker ut i fra opplysninger vi har. Vi vet ikke hvem som står bak, og vi har vært ute i mediene for og prøve å få noen flere opplysninger. Men vi har foreløpig ingen mistenkte, sier lensmannen.

Må tørre å si i fra
Ifølge Bascunan hadde gjerningsmannen blekt hår med piggsveis, og hadde på seg en mørk genser. Han kjørte i en svart bil med sota vinduer, som kan ha vært en gammel BMW. Hun beskriver bilen som en «typisk rånerbil».
– Hvorfor tror du han slo deg?
– Jeg vet ikke. Jeg vet ikke om han slo meg fordi han ikke likte meg, eller om det var på grunn av bakgrunnen min. Jeg kjenner til ei jente med afrikansk bakgrunn. Hun var på en fest i Hønefoss for ikke så lenge siden, og da var det noen gutter som slang henne ned i bakken og kalte henne «negerhore». Hun anmeldte saken, men den ble henlagt. Men uansett årsakene, så må man stoppe vold og rasisme, sier Bascunan.
– Hva vil du råde andre som har blitt utsatt for det samme som deg?
– Det er viktig at man sørger for at man gjør noe, og ikke bare glemmer det. Det er viktig å stå frem, og at man ikke er redd for å si i fra, sier den ungen chilenske jenta bestemt.