Når skilsmisse blir til film

«Anthony og Josephine i Norge» vant juryens spesialpris under Minimalen kortfilmfestival i Trondheim. Dokumentarfilmen handler om kulturforskjeller, og er blitt innkjøpt av NRK.
Thu Strande Foto: Privat
Latest posts by Thu Strande Foto: Privat (see all)

Hovedpersonen i kortfilmen Anthony og hans 8 år gamle datter Johanna.

«Anthony og Josephine i Norge» var Lowri Rees’, Kari Wåles og Marianne Revhaugs eksamensfilm fra Høgskolen i Lillehammer, skriver Trønder-Avisa. Filmen har gitt de unge filmskaperne juryens under i Mininalen kortfilmfestivalen i Trondheim i begynnelsen av mars.

Rees regisserte filmen, mens Wåle filmet og Revhaug hadde ansvaret for lyden. Ifølge avisen, handler dokumentarfilmen om et sudansk par som skiller seg etter å ha kommet til Norge.

Har det bra
Anthony Lino Girirpio forteller i filmen om hvilke problemer han og ekskona støtte på i det nye livet i Norge. Han ble kontaktet av Lowri Rees, og takket ja til å være med i filmprosjektet hennes. Han har tidligere vært skuespiller i Afrika, og er ikke redd for å bli eksponert.

– Jeg er fornøyd med filmen, sier Girirpio til Utrop.

Filmskaperne: Marianne Revhaug, Kari Wåle og Lowri Rees. Foto: privat.

I dokumentarfilmen blir Girirpio fulgt av et kamerateam, mens han snakker ut om kulturproblemer, og hvordan det har vært å tilpasse seg det nye livet i Norge. Selv om han har hatt det tøft, har livet hans blitt lettere etter hvert.

– Det var tøft i begynnelsen, men jeg har det bra nå, forsikrer Girirpio.

Vanskelig overgang
Kari Wåle har hatt ansvaret for filmingen. Hun forteller til Utrop at de kom i kontakt med Anthony og Josephine, som var kvoteflyktninger fra FN, via regissøren Rees. Rees er forøvrig svært interessert i kulturforskjeller.

– Filmen tar opp problemer som innvandrere kan støte på i Norge. En del menn føler de mister sin mannsidentitet, og overgangen blir derfor vanskelig. Rett etter at Anthony og Josephine kom til Norge, skilte de seg. Det er vanskelig å komme til en ny kultur, både for menn og kvinner, sier Wåle.

Viktig film for nordmenn
De tre filmskaperne som lagde dokumentaren, brukte fire uker på å redigere. Tilsammen hadde de 30 timer med film som skulle klippes ned til 27 minutter.

– Hvordan foregikk filmingen av Anthony og Josephine?
– Vi filmet dem i ca tre uker. Vi fulgte dem i hverdagslivet deres, og gjorde forskjellige intervjuer med dem. Det er Anthony vi har filmet mest. Vi var blant annet med på jobb og voksenopplæring. I filmen snakker Anthony blant annet om grunnene til hvorfor han og Josephine skilte seg, sier Wåle.

Han hevder at det er et velkjent fenomen at en del innvandrere skiller seg rett etter at de kommer til Norge.

– Jeg tror det er viktig for nordmenn å se en slik film. Den tar opp, på en ny måte, et problem som en del innvandrere støter på i Norge, sier den unge filmfotografen.