Fargerik toppserie

0Shares

Aalesund, Lyn, Fredrikstad og Viking har flest utenlandske spillere av alle norske toppklubber, mens Strømsgodset har færrest, kan Utrop konkludere etter å ha gjennomgått stalloversikten som er tilgjengelige fra samtlige klubber som skal spille i årets Tippeliga.

Samtlige fire nevnt over har ti spillere med ikke-norsk pass. Strømsgodset, Drammens stolthet, har kun tre utlendinger på laget, to svensker og en fra Ghana.

Tilsammen er 88 utenlandske spillere registrert i stallene Utrop har sjekket. Flesteparten er svensker (22) og islendinger (11). Våre sørlige danske naboer kan kun vise til fire stykker som har sitt levebrød her i Norge. Faktisk finner vi like mange australiere,  estere, ivorianere, nigerianere og amerikanere som dansker i den norske toppdivisjonen. Tallet på finner og brasilianere er oppsiktsvekkende nok flere.  


LSK med krigsflyktning på laget
Blant kuriositetene finner vi ut at Lillestrøm i fjor signerte en somalisk spiller, Cisse Aadan Abshir. Abshir har måttet flykte fra hjemlandet, hvor han først hadde noen år i tanzanisk fotball. Senere kom han til Norge og utover i 2007 fikk han endelig arbeidstillatelse, noe som gjorde at han kunne få en toårskontrakt med klubben. Inntil videre har han måttet nøye seg med spill for B-laget.

Strengt regelverk
Ifølge EU-reglene er det ikke lov for klubber i Europa, Norge inkludert, å ha mer enn tre spillere fra utenfor Schengen-området. Igjen fører dette til at f eks søramerikanere og afrikanere søker om spanske, franske eller italienske pass for å kunne få plass på lagene her til lands. Et konkret eksempel her er Aalesunds Gustave Bahoken, som opprinnelig er født i Kamerun, men har også fransk statsborgerskap.

Ellers må vi ut fra å ha lest og analysert stallistene si at Tippeligaen ikke er noe magnet for asiatiske spillere. Faktisk er alle kontinenter, bortsett fra nettopp Asia, representert i vår øverste toppserie.

Oversikten

Sverige (22), Island (11), Brasil (6), Finland (5), Australia, Estland, USA, Elfenbenskysten, Nigeria og Danmark (alle fire); Serbia og Ghana (begge tre), Tyskland, Skottland, Uruguay og Costa Rica (alle to); Rwanda, Frankrike, Kamerun, Tsjekkia, Litauen, Polen (alle en stk.).

(kilde: fotball.no)