Fargerik toppserie

Utrop har foran sesongstart i Tippeligaen sjekket stallene til alle norske toppklubber og gjort spennende funn.

Aalesund, Lyn, Fredrikstad og Viking har flest utenlandske spillere av alle norske toppklubber, mens Strømsgodset har færrest, kan Utrop konkludere etter å ha gjennomgått stalloversikten som er tilgjengelige fra samtlige klubber som skal spille i årets Tippeliga.

Samtlige fire nevnt over har ti spillere med ikke-norsk pass. Strømsgodset, Drammens stolthet, har kun tre utlendinger på laget, to svensker og en fra Ghana.

Tilsammen er 88 utenlandske spillere registrert i stallene Utrop har sjekket. Flesteparten er svensker (22) og islendinger (11). Våre sørlige danske naboer kan kun vise til fire stykker som har sitt levebrød her i Norge. Faktisk finner vi like mange australiere,  estere, ivorianere, nigerianere og amerikanere som dansker i den norske toppdivisjonen. Tallet på finner og brasilianere er oppsiktsvekkende nok flere.  


LSK med krigsflyktning på laget
Blant kuriositetene finner vi ut at Lillestrøm i fjor signerte en somalisk spiller, Cisse Aadan Abshir. Abshir har måttet flykte fra hjemlandet, hvor han først hadde noen år i tanzanisk fotball. Senere kom han til Norge og utover i 2007 fikk han endelig arbeidstillatelse, noe som gjorde at han kunne få en toårskontrakt med klubben. Inntil videre har han måttet nøye seg med spill for B-laget.

Strengt regelverk
Ifølge EU-reglene er det ikke lov for klubber i Europa, Norge inkludert, å ha mer enn tre spillere fra utenfor Schengen-området. Igjen fører dette til at f eks søramerikanere og afrikanere søker om spanske, franske eller italienske pass for å kunne få plass på lagene her til lands. Et konkret eksempel her er Aalesunds Gustave Bahoken, som opprinnelig er født i Kamerun, men har også fransk statsborgerskap.

Ellers må vi ut fra å ha lest og analysert stallistene si at Tippeligaen ikke er noe magnet for asiatiske spillere. Faktisk er alle kontinenter, bortsett fra nettopp Asia, representert i vår øverste toppserie.

Oversikten

Sverige (22), Island (11), Brasil (6), Finland (5), Australia, Estland, USA, Elfenbenskysten, Nigeria og Danmark (alle fire); Serbia og Ghana (begge tre), Tyskland, Skottland, Uruguay og Costa Rica (alle to); Rwanda, Frankrike, Kamerun, Tsjekkia, Litauen, Polen (alle en stk.).

(kilde: fotball.no)