– Samer fremstilles rasistisk

Nordnorske journalister mener framstillingen av samer er tendensiøs og rasistisk.

Hver fjerde journalist har hørt rasistiske ytringer blant kollegene i løpet av det siste året. Dette kommer fram i en undersøkelse offentliggjort på SKUP-konferansen.

NRK-journalist Arne Store, med bakgrunn både i norske og samiske medier, er enig i resultatet av undersøkelsen. Store mener framstillingen av samer i nordnorske medier tenderer til å være rasistisk, sier hun til Finnmarken.

– Rasismen i Finnmark har eksistert gjennom alle tider og er selvfølgelig ikke forsvunnet med et tastetrykk noen steder. Jeg mener at journalistikken ikke har greid i tilstrekkelig grad å bidra med folkeopplysning som har redusert rasismen i Finnmark i nevneverdig grad, sier Store til NRK.

Store får støtte hos leder av Norsk Journalistlag i Finnmark, Dan Robert Larsen. NJ-lederen og sameradiojournalisten mener kunnskapsnivået blant journalister som dekker samiske saker mange ganger er for dårlig.

– Det virker som om kravet til sannferdighet og kunnskap ikke gjelder i samme grad overfor dekningen av samiske saker, som for eksempel i saker som gjelder innvandrergrupper i Norge, sier Dan Robert Larsen.

Ønsker rasisme på trykk
– Vi burde bringe ærlige meninger usminket på trykk, også når de inneholder rasistiske uttrykk. Det mener Nordlys-redaktør Hans Kristian Amundsen.

– Vi har gjort en kardinalfeil ved å være for snille. Vi har undertrykt den rasistiske undertonen som opplagt finnes i Finnmark og Troms.

Han understreker at dette ikke betyr at det er fritt frem for rasisme i norske medier.

– Men medier bør opplagt rapportere om det som folk faktisk sier og faktisk mener for på den måten åpne opp for debatt.