Talsmann

Boka til Abid Q. Raja "Talsmann" får strålende kritikk.

“Advokaten, samfunnsdebattanten og Venstre-politikeren Abid Q. Raja er etter det jeg kan bedømme uvanlig åpen om seg selv og den folkegruppe han kommer fra. Han gir oss oppveksthistorien til en 32 år gammel liberal muslim som i større grad enn mange av sine trosfeller har overtatt norske verdier. Han tar et oppgjør med sitt pakistanske miljø, men skal samtidig ha seg frabedt å fornekte det,” skriver Ulf Andenæs i Aftenposten.

“Boken gir et opplysende innblikk i erfaringer og holdninger blant yngre muslimer i en endringstid. Jeg fornemmer omrisset av en lederskikkelse som har kommet herdet ut av kulturkollisjoner der mindre motstandsdyktige kunne havnet på et sidespor”, skriver han videre.

“«Talsmann» er på den ene siden en debattbok om politiske tiltak for å bedre integreringen mellom etniske nordmenn og innvandrerbefolkningen. På den andre en personlig fortelling om en oppvekst som blant annet ble preget av sykdom, mobbing og fysisk avstraffelse i hjemmet. Om en periode under barnevernet som ikke ga ham omsorg, men som lærte ham hvordan han kunne rane til seg en lommebok, om reiser i Pakistan og om hvordan han måtte vente flere år på sin families godkjennelse til å gifte seg med jenta han var forelsket i, norskpakistanske Nadia som var født inn i en lavere kaste, og ikke sin kusine,” skriver Klassekampen.

“Raja har helt klart blitt mer både liberal og radikal. Som mange andregenerasjonsinnvandrere har han foretatt en bratt klassereise. Han har vokst seg inn i sosialdemokratiet og Se og Hør. Nå slakter han kontantstøtten og mener at homofile må få hjelp til kunstig befruktning. Han er blitt spiselig for den norsknorske majoriteten. Til gjengjeld er mange norskpakistanere skuffet. Han rammes av den samme kritikken som Rehman og Saera Khan (Ap): Han er blitt for norsk. Har meldt overgang og blitt ei kokosnøtt. Brun utenpå, men hvit inni. Men mannen skryter fortsatt som en ekte pakistaner,” skriver Trude Ringheim i Dagbladet.

– Som talsmann for en menighet skal du være ansiktet utad. Du må representere, forsvare og forklare en gruppe, og det er ikke alltid egne meninger man målbærer. Men det var få andre med minoritetsbakgrunn i offentligheten, og jeg var gira på debatter og ble mye brukt. Jeg var ofte ukritisk til debattemaet og panelsammensetningen. Det var mange sånne teite Oddvar Stenstrømdebatter. Han hermer etter Stenstrøm, og han hermer faktisk svært bra, sier Raja i et portrettintervju i Dagbladet.

Det er ni år siden det da ubeskrevne bladet, Abid Q. Raja, 23 år gammel jusstudent og medlem av Pakistansk Studentersamfunn gnålte seg til å få møte selveste Carl I. Hagen, Frps ubestridte formann, til direktesendt duell om Frp og rasisme i TV 2-programmet Sentrum ledet av Per Ståle Lønning. Nå nesten 10 år senere skal han igjen i integreringduell med Hagen i forbindelse med lanseringen av boka.