Avlegger ikke troskapsløfte

Bare ti prosent av de 14 400 utlendingene som ble norske statsborgerne i fjor, avla det frivillige løftet om troskap mot Norge, skriver Aftenposten.

Rådhuset var pyntet og duket for stor fest i Stavanger rett før jul. 214 nye statsborgere var personlig invitert. Bare 11 dukket opp.

14 400 personer med utenlandsk bakgrunn fikk norsk statsborgerskap i fjor, men bare 1450 møtte opp til statsborgerseremoni og avla troskapsløfte. I tillegg gikk fremmøtet ned i løpet av høsten i fjor, skriver Aftenposten.

Kontroversielt
 “Som norsk statsborger lover jeg troskap til Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.” Slik lyder troskapsløftet.

Ideen om troskapsløftet kommer fra Frps Svenn Kristiansen som krevde troskapsløfte fra muslimer. 

Ideen ble fanget opp av Erna-regjeringen den gang, og som gjennomføres av Arbeids- og inkluderingsdepartementet.  Selv om deltakelse på seremonien er frivillig er slik avlegging av løftet kritisert fra flere hold.

– Jeg reagerer på konteksten rundt troskapsløftet, sa bystyrepolitiker Reza Rezaee (Sv).

– Regjeringen kan ikke la være å be min kone som er født norsk om en slik
løfte , men jeg “frivillig” må gjøre det. Hvilken vurdering de gjeldene aktører har i at min kone er mer trofast til lover og regler enn meg som bruker 30 timer i uken til frivilig politisk arbeid?