Saksøkes etter YouTube-film

NorgesPatriotenes partiformann, Øyvind Heian, går rettens vei og saksøker skaperne bak "Vigrid: Det siste oppgjøret" for det han mener er ærekrenkende uttalelser i filmen.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Filmen, som tar for seg partiet Norgespatriotene og den høyreekstreme organisasjonen Vigrid, og lederne Øyvind Heian og Tore W. Tvedt, har hittil blitt sett av over 22 000 mennesker på det evig populære nettstedet YouTube.

“Vigrid: Det siste oppgjøret” er skrevet, produsert og regissert av 18-årige Tommy Myrbostad sammen med medprodusent Anders Eikeland. Prosjektet kom i gang etter at SOS Rasisme oppsøkte han om et mulig samarbeidsprosjekt. De to ungdommene fikk økonomisk støtte på 15 000 kr fra SOS Rasisme Molde.

Blir tatt på alvor

Filmen har fått en god del mediedekning og Myrbostad mener mennesker begynner å innse hvor farlig slike mennesker han omtaler og viser i filmen kan være.

– Denne filmen beviser at vi klarer å lage noe som berører seriøse tema og resultatet blir at vi blir tatt på alvor, sier han.

Han og kompisen ble nærmest ledd ut da den første filmen kom ut, men sier at nå tar NorgesPatriotene guttene på alvor. Myrbostad viser da til det søksmål Heian har kommet med.

– Nå ser det ut som de anser filmen som en trussel, derfor går de rettens vei, er Myrbostads respons på hvorfor Heian tar det steget.

I april anmeldte Heian SOS Rasisme og en rekke andre mennesker bak filmen, men saken ble henlagt av politiet. I søksmålet krever han oppreisning for ærekrenkende uttalelser i filmen.

Drøy og stygg
Heian sier at han går rettens vei, fordi han mener filmskaperne har gått over grensen for hva som er akseptable ytringer i et samfunn.

– Jeg respekterer fullt ut at folk har ulike syn, men filmen er laget slik at den går rett på meg som privatperson, og det finner jeg ærekrenkende, sier Heian til Utrop.

Heian mener at uttalelser som fremkommer i filmen er drøye, stygge og rett og slett blanke løgner som er ikke dokumentert. Han sier at han helst ser at NorgesPatriotene og Vigrid ikke knyttes sammen på noen måter.

– Vi har fått en del tilbakemeldinger fra våre medlemmer, men også fra noen som er medlemmer i antirasistiske miljøer som ikke støtter utsagnene i filmen, forteller han.

Kontaktet av SOS Rasisme
Myrbostad sier til Utrop at han skal ikke la seg skremme seg av de som er nazister eller de han mener hater å bli kalt rasister. Han er for øvrig glad for den oppmerksomheten filmen hittil har fått.

– Så langt har jeg bare mottatt positive tilbakemeldinger. Det er utrolig godt å se at folk som har ventet lenge siden den første filmen reagerer som de gjør, sier Myrbostad.

Den første filmen, “Episode I: Vigrid”, laget han for ett år siden. Siden har mange ventet på oppfølgeren.

Hvordan fikk du tak i filmklippene?

– De ble kjøpt inn fra privatpersoner som hadde opptakene av Heian og Tvedt, forteller han.

Ruinerer seg selv
På spørsmål på hvordan han og kompisen føler angående det stående søksmålet svarer Myrbostad at han kan ikke annet enn å more seg over dette.

– Det er morsomt å se at et par ungdommer kan få en voksne mann til å svette, sier han.

Han viser til at Heian risikerer ikke bare bruk av energi og tid på dette, men også store summer penger.

– Det hele kan ende med at han blir ruinert.