Tjener på å bosette flyktninger

Tanken om å sette opp et regnskap kom etter at flertallet i kommunen, bestående av Høyre og Frp, nektet å bosette flere flyktninger før man hadde regnet ut hvor mye dette hadde kostet kommunen de siste tre årene.

– Om det faktisk er slik at vi tjener penger på bosetning, er det ingenting som er bedre enn det, sier Frps gruppeleder Ole Jacob Johansen til Aftenposten.

Mens flertallet synes det høres bra ut om kommunen faktisk tjener på å bosette flyktninger, setter opposisjonen, med Ap i spissen, spørsmålstegn ved om et slikt regnskap i utgangspunktet var ønskelig.

– Man teller ikke mennesker på den måten, sier Ole Willy Sandbekk (Ap) til avisen.

Han fortsetter med å påpeke at slike regnskap ikke forteller noen ting om de inntektene flyktningene representerer og alt det andre positive de tilfører.

Arbeids- og inkluderingsminister, Bjarne Håkon Hanssen (Ap) sier til avisen at han ikke er tilhenger av slike regnskap, men vedgår at Asker kommune har gjort en god jobb med å passe på at  flyktninger bosatt i kommunen har kommet seg ut i arbeidslivet eller er under utdannelse.

I søndagens papirutgave skrev Aftenposten om de 1700 flyktningene som ennå befinner seg på asylmottak rundt om i landet etter å ha fått oppholdstillatelse. De sliter med å finne seg bosettingkommuner, og norske kommuner skal ha nektet å bosette 1200 flyktninger så langt i år.