Frifunnet for terror

Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Samtidig ble han dømt for medvirkning til et drapsforsøk i en annen skyteepisode mot en bolig på Kolsås i Bærum. Selv om Bhatti selv ikke var på stedet, slo dommeren fast at han tok initiativet til skytingen mot boligen.

I følge dommer Kim Heger har Bhatti et stort hat mot jøder, og han er villig til å gå svært langt for å ramme jødene, men retten klarte ikke å finne tilstrekkelig med bevis til å dømme Bhatti og kompisene, Andreas Bog Kristiansen og Ibrahim Øzbabacan, for terrorhandlinger mot den israelske eller amerikanske ambassaden. Samtalen PST avlyttet og som mye av terroranklagen var basert på, ga ikke klare nok indikasjoner på at det forelå en gjennomtenkt plan om en terroraksjon, skriver Aftenposten.

Alvorlig frykt
– Terror er å skape alvorlig frykt i befolkningen. Menigheten har forstått skuddene som et varsel om at noe alvorlig kan skje. Retten har, under noe tvil, kommet til at handlingen ikke faller inn under terrorlovgivningen, sa dommeren i følge Dagsavisen.

Med dette frikjente han og retten Bhatti for terror og dømte han isteden til forvaring i åtte år, med en minste tid på fire år.

Kriminalsak
Bhattis forsvarsadvokat, John Christian Elden ser det slik at denne saken gikk fra å være en terrorsak til å bli en vanlig kriminalsak.

– Jeg er glad for at han ble frifunnet for terroranklagene, men er uenig i at han er funnet skyldig i å ha medvirket til å skyte mot synagogen, sier Elden.

Bhatti, som har en rekke tidligere dommer mot seg, blant annet i forbindelse med torpedovirksomhet, fikk sin første dom allerede som 16-åring.