Etterlatte til Obiora går til sak mot politiet

Familien til avdøde Eugene Ejike Obiora (48) planlegger å saksøke Sør-Trøndelag politidistrikt og tre av politimennene som var involvert i pågripelsen, skriver Adresseavisen.

Ifølge advokat Abid Q. Raja, som representerer de etterlatte, vil stevningen bli sendt til Oslo tingrett i slutten av august.

– Foreløpig rettes søksmålet både mot de tre polititjenestemennene for grov uaktsomhet i tjenesten, og mot politidistriktet for at de ikke har oppfylt sitt arbeidsgiveransvar. Vi jobber ut i fra at det blir fire saksøkte i stevningen. Men om det blir slik, vil bli helt klart i august. Vi har akkurat startet arbeidet, sier Raja.

Raja mener politidistriktet har sviktet i opplæringen av sine ansatte:

– De har forsømt å lære sine ansatte riktige arrestasjonsmetoder og faren ved bruk av mageleie og kvelningsdød. Når de ansatte har vært uaktsomme, så svarer arbeidsgiver for deres feil, sier Raja.

Oslo tingrett
Allerede da saken ble henlagt varslet Obioras etterlatte at de ville gå til sivilt søksmål. Men først nå er pengene på plass da Oslo tingrett innvilget søknaden om fri saksførsel.

– Det betyr at familien kan gjennomføre rettssaken uten at det vil koste dem noe. Nå er det ingen hindringer for å gå til sak, sier Raja.

Politimester Nils Kristian Moe stusser over at Abid Raja vil fremme søksmålet i Oslo tingrett, ettersom politimennene er fra trondheimsområdet og selve pågripelsen skjedde i Trondheim. Raja mener på sin side det har med rettssikkerhet å gjøre.

– Det blir en helt uavhengig domstol i Oslo, uten særbehandling, sier Raja til Adresseavisen.