– Legg ned Utlendingsnemnda

Simon Souyris Strumse fra flyktningutvalget i SOS Rasisme mener Utlendingsnemnda (UNE) har en streng asylpraksis. Mange som klart skulle hatt opphold får ikke opphold, og de har ikke muligheten til å klage videre, mener han.

Violeta Kolozova (36) tvinges til å reise fra Norge, og kiosken hun jobber i på Vippetangen stenger. Det har Utlendingsnemnda som behandlet klagen etter avslag fra Utlendingsdirektoratet slått fast.

Simon Souyris Strumse fra flyktningutvalget i SOS Rasisme er en av dem som har reagert på saken til Violeta. Han ønsker å legge ned Utlendingsnemnda.

– Den gir veldig svak rettsikkerhet til utlendinger, hevder han ovenfor Dagbladet.

Strumse kritiserer måten sakene behandles i nemnda.

– I enhver domstol er sakførerne og dommerne uavhengige av hverandre. I Utlendingnsnemnda tilhører de ikke bare samme organ, de er som regel samme person. Det er umulig å si at nemnda tilfredsstiller noen domstolsbetegnelser. Likevel gjør de krav på betegnelsen domstolslignende organ og skal være uavhengige av politisk styring.

Assisterende direktør i Utlendingsnemnda, Siri Johnsen, er uenig med Strumse i at det er lav rettsikkerhet i nemnda.

– Dette er en løsrevet påstand som strider med konklusjonene i uavhengige evalueringer. Utlendingsnemndas oppdrag er ikke å ta flest eller færrest mulig klager til følge, men å påse at sakene får riktig utfall etter individuell vurdering opp mot regelverket.

I 2007 endret Utlendingsnemnda tidligere vedtak i 19 prosent av de behandlete sakene, ifølge Utlendingsnemnda.