Østkanten blir dyrere

0Shares

Prisveksten i leiemarkedet fortsetter. Det koster nå i gjennomsnitt 10.065 kroner per måned å leie en bolig i hovedstaten. I indre øst øker tilbudet av utleieleiligheter stadig vekk. Andelen av leiligheter til leie i disse bydelene er nå hele 36 prosent, i følge Østkantsavisen.

– Oslo kommune har brukt en del penger på østkantsbydelene den siste tiden. Dette har selvsagt løftet standarden betraktelig og ført til at det blir mer attraktivt også for nordmenn, forklarer Iram Akhtar, megler ved Aktiv eiendomsmegling.

Det er flere faktorer som spiller inn i det hete leiemarkedet.

– Kunstig høye priser, sier Akthar. Tilstrømmingen av studenter påvirker leiemarkedet, men det er flere faktorer som spiller inn. Mange nordmenn har begynt å søke seg til de mer eksotiske delene av byen pågrunn av cafeèr, klesbutikker og ikke minst en rekke restauranter som finnes på østkanten.

Det koster nå nærmere 12.000 kroner for en tre-roms på østkanten, det er rundt 500 kroner mer enn hva det var for 1.kvartal i 2008. Det er bare bydel St.hanshaugen og frogner som er dyrere for samme type leiligheter.

Hvorfor bygger de ut østkanten så mye?
– Dette er av naturlige årsaker. Vestkanten er såpass utbygget at det rett og slett ikke er nok utbyggings plass, sier hun.

Salget går nedover

Mens leiemarkedet holder seg på topp er det en betraktelig nedgang i bolisalget i Oslo øst. 

– Det er en nedgang i boligsalget på østkanten, som også kommer av naturlige årsaker. Renten har gått opp, så folk har ikke råd til å kjøpe.  Jeg kan vise til leilighetene i Smalgangen på Grønland  som et eksempel. Vi hadde leiligheter som lå på 2 millioner, men som nå er taksten på 1, 8 millioner, det er ikke mye penger men har likevel en betydning. De som har kjøpt bolig er vinnere, men de som leier vil komme dårlig ut av det, sier hun.