«Kurerer» homofili med ekstreme midler

Han innrømmer at det er stor forskjell blant kulturene når det gjelder aksept av ulike legninger. Verst er det for ungdommene som har opprinnelse i den islamske delen av verden, ifølge Roen.  

– Ungdommen fra denne gruppen støter på de sterkeste reaksjonene, som er både kulturelt og religiøst betinget. Familien, gruppen og klanen er det største hinderet for disse til å leve ut et fullverdig liv, fordi familiene ofte ikke aksepterer andre seksuelle legninger enn heterofili. For familien er det å få en homofil, lesbisk eller transkjønnet sønn eller datter en uakseptabel skam, en «sykdom» som må bøtes på, sier han.

Skrekkhistorier

Under et intervju med Utrop fortalte han om forskjellige tilfeller av konkret psykisk og fysisk vold, frihetsberøvelse, trusler  – og drap, som verste konsekvens. Utrop gjengir her noen av sakene i anonymisert og lett omskrevet form, med tanke på å beskytte dem det gjelder:  

– Gutt/mann i 20- til 30-årene, opprinnelse enten fra Nord-Afrika eller Midt-Østen: ført tilbake til foreldrenes hjemland mot sin vilje, utsatt for «religiøs terapi» som skulle få ham til å bli heterofil. Skal ha blitt hardt skadet under oppholdet etter å ha fått bank av brødrene som en del av «helbredelsen».

– Flyktning: alder, kjønn og opprinnelse uspesifisert: ønsket ikke kontakt med tolk, siden han ikke stolte på at tolken ikke ville avsløre hennes/hans seksuelle legning overfor nettverket i samme etniske miljø og nære familiemedlemmer. Tolken kom fra samme land og vedkommende så faren for brudd på taushetsplikten som veldig stor.
– Familie i Oslo: innkalte til et 50 personers «storråd» for å «snakke om ulike sanksjoner og tiltak» i forhold til et familiemedlem som hadde blitt utpekt som homofil/lesbisk.

– Venn til en profilert homofil innvandrer: opplevde å bli kastet ut av butikk på Oslos østkant etter å ha blitt spurt om han var venn med denne personen mens han handlet. Eieren skal like etterpå ha stengt for å vaske butikken, siden den hadde blitt «uren».

– Norsk-pakistansk helseressursperson: opplevde flere telefontrusler fra folk i eget miljø etter å ha prøvd å ta opp homofile muslimers fysiske og psykiske helse under et seminar i Oslo.

– Engelsk nettforum : en familiemor fikk tilsendt gratulasjoner etter å ha forgiftet sønnen sin siden han hadde «feil» legning og brakt skam over slekten.

Taushet fra Innvandrerrådet

Utrop var også i kontakt med Mounira Jihani, som er medlem i Rådet for Innvandrerorganisasjoner for regionen Midt-Østen. Når vi konfronterte henne med uttalelsene fra Roen, ville hun imidlertid ikke kommentere saken.

– Jeg ønsker helst ikke å si noe om dette, svarte hun kjapt og bestemt.