Jens skyter spurv med kanon

Regjeringens 13 punkters forslag til innstramning av asylpolitikken er blitt sterkt kritisert fra mange hold.

Bakgrunnen for forslaget er at antall asylsøkere i Norge øker, mens antallet som får opphold ikke øker. Hele 60 prosent av dem som søker asyl får avslag. La oss si det som det er: Falsk identitet, brenning av fingertupper for å unngå fingeravtrykk, løgn og så videre er helt vanlig i forsøket på å få asyl. At man finner hull i asylreglene er heller ikke noe nytt. Menneskesmuglerne gir råd om hva som skal sies i et asylintervju.

Skyter spurv med kanon

Asyl er for dem som har reelt behov for beskyttelse. Hvis Stoltenberg mener at dette ikke er tilfellet, så har verken han eller departementet gjort jobben sin. Det er også forbløffende at de fungerende tiltakene fra Erna-regjeringen aldri ble videreført av den nye regjeringen. Et av dem gjelder informasjon om norsk asylpolitikk overfor land det kommer mange personer med grunnløse asylsøknader fra. Dessuten burde man jobbet mer intensivt med returavtaler.

Det er egentlig ikke noe dramatisk nytt i de 13 punktene, om vi velger å se bort fra kravet om lovendring og punktet som rammer asylbarna. Men hvor er tiltakene mot dem som bevisst ødelegger identitetspapirer? Hvor er tiltakene mot dem som brenner fingertuppene for ikke bli avslørt i Dublin-databasen? Stoltenberg bommer her totalt. Han skyter spurv med kanon.

Trenger hjelp fra Frp

Det kontroversielle denne gangen går på retten til familiegjenforening og det som gjelder mindreårige asylsøkere etter at de har fått opphold. Har man fått opphold på humanitært grunnlag, kan man få familiegjenforening først etter at man har fire års utdanning eller arbeidserfaring i Norge. Erna-regjeringen gjennomførte langt strengere asylendringer under sin regjeringsperiode uten å gjøre livet surt for dem som faktisk fikk opphold. Ap må banke på døra til Frp for å gjennomføre dette. Det er her det skurrer.

Forkastelig menneskesyn

En av dem som går inn for strengere familiegjenforeningsregler er statssekretær i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet (AID) Libe Rieber-Mohn (Ap) med støtte fra blant annet Human Rights Service (HRS). Hun har tidligere argumentert sterkt for 24-års regelen, fordi hun mente den kunne forebygge tvangsekteskap. Nå skal en liknende regel plutselig begrense innvandringen. Utrop har flere ganger påpekt at forslagets motiv egentlig var å begrense innvandringen. Det er dette det har handlet om hele tiden. Rieber-Mohn benytter sjansen til endelig å få gjennom det hun egentlig vil ha – strengere regler for familiegjenforeninger. Det frister å si ”hva var det ja sa”.

Flere innvandrerrepresentanter opplever Rieber-Mohns syn på innvandrere som forkastelig. I en radiodebatt med Frp og SOS Rasisme uttalte statssekretæren at hun nå er lei av at antirasister ikke retter søkelyset mot fordommer blant asylsøkere. I forrige nummer av Utrop poengterte Naushad Qureshi at det er tragisk at Norge har en statssekretær som ikke forstår at hennes eventuelle fordommer mot asylsøkere i den posisjon hun har, kan ha større konsekvenser for asylsøkerne enn omvendt.

I strid med barnekonvensjonen

Punkt 5 i regjeringens forslag kan være i strid med barnekonvensjonen. Barns rett til familieliv følger også av Barnekonvensjonens artikkel 16 og den europeiske menneskerettighetskonvensjonen artikkel 8. Det fremgår at barn har rett til kontakt og samvær med sine foreldre. En aktuell forskningsrapport fra Senter for menneskerettigheter viser at utlendingsretten gjerne lar hensynet til en kontrollert innvandring veie tyngre enn barnets beste. Barnekonvensjonen, som er en del av norsk lov, brukes ikke som rettslig argument i barnas asylsaker. Myndighetenes nye forslag til innstramninger vil bare forverre situasjonen ytterligere.