Minoritetenes verdier mer økologiske

Innvandrere kan bidra til å redusere klimautslipp i Norge gjennom å fremheve sine egne verdier, mener professor Sigurd Skirbekk.
Victoria Uwonkunda
Latest posts by Victoria Uwonkunda (see all)

Ifølge Skirbekk har verden i dag altfor mange forbrukere. – Vi konsumerer mer enn det naturen er i stand til å produsere, sier professoren.

Han mener innvandrere i Norge bør yte mer for å bli ordentlig integrert i det norske samfunnet.

– Norske innvandrere har ikke bidratt nok til den nasjonale kulturen, mener han.

Skirbekk mener innvandrere burde fremheve verdier fra sine opprinnelige land. For eksempel gjelder dette matvaner som er mer økologiske, for derigjennom å redusere tradisjonen med altfor mye kjøtt som preger det norske kjøkkenet.

Sigurd Skirbekk

Uforskammet
Øystein Dahle, som er miljøekspert og styreleder i miljøorganisasjonen World Watch Norden, anklager store nasjoner som Japan, USA og europeiske land for å ha brukt opp klodens økologiske kapasitet uten å tenke på resten av verdens befolkning.

– Når 16-17 prosent av verdens befolkning i mange år har forsynt seg uforskammet av klodens goder, er det ikke mer å dele med resten, med mindre vi reduserer vårt forbruk, gjerne til en tiendedel, forklarer Dahle. Dette mener han kan gi tilbake den økologiske kapasiteten til den delen av verden som lider mest.

Uholdbar vekst
Ole Jørgen Benedictow, professor i historie ved Universitet i Oslo, er uenig med Dahle i at Vestens store forbruk er skurken i klimaendringene. Han mener den uholdbare befolkningsveksten i afrikanske land særlig sør for Sahara og arabiske land må begrenses hvis verden skal klare å få bukt med disse forandringene.

– Befolkningsveksten i verden må reverseres til et lavere nivå for å sikre gode levestandarder for alle uten å belaste verdens goder, mener Benedictow.

Takknemlig for krise
Øystein Dahle er ikke enig i at dette er hovedproblemet. – Jeg er ikke i tvil om at Vestens store forbruk er skyldig i klimaendringene, sier han. Han mener uroen som den siste tiden har preget verdens økonomi kommer på et sårt tiltrengt tidspunkt, fordi dette kan føre til mindre kjøpelyst og mer fornuftig forbruk.

– Hvis vi får mindre penger å rutte med, kan vi kutte ned på en del av vårt forbruk, for eksempel til reiser. Mindre kjøpekraft betyr utrolig mye for klimaet, understreker han. Dahle vil ikke legge noen skyld på myndighetene. – Vi burde ha skjønt på egen hånd at noe var galt. Nå må vi gå drastisk til verks fordi vi har ventet altfor lenge med å gjøre noe, sier Øystein Dahle.