Norsk-pakistanere holder på kulturen

Norsk-pakistanske ungdommer har mistet kontakten med foreldrenes kultur, var kraftsalven fra samfunnsforsker i sommer. Statistikker kan vise det stikk motsatte.

Attila Amir Iftikhar, samfunnsforsker og leder for den pakistansk-norske vennskapsforeningen PANA, uttalte seg kritisk til VG i sommer om unge norsk-pakistanere. Han mente mange har mistet kontakten med foreldrenes kultur og at nordmenn mangler forståelse for pakistanske normer.

– Foreldrene vil i det pakistanske samfunnet miste respekt og ære hvis barna faller ut av disse normene. Ungdommene har blitt for norske og fjernet seg fra sine opprinnelige sosioøkonomiske normer, sa han til VG.

Stigmatiserende

Reaksjonene lot ikke vente på seg. Skuespilleren Iram Haq, kjent fra filmen “Import. Eksport.”, raste mot utspillet fra Iftikhar og kalte det “horribelt”.

– Hva er det å være fornorska? Er ikke det et rasistisk utsagn, spurte hun retorisk tilbake.


Norsk-pakistanere har mistet kulturidentiteten sin, sier samfunnsforsker. Feil, ifølge statistikk fra SSB.

Like eller mer religiøse

Nettmagasinet X-plosiv.no trekker fram tall fra en SSB-rapport som ser på levekår blant etterkommere fra Pakistan, Vietnam og Tyrkia. Statistikkene viser blant annet at 54 prosent av pakistansk ungdom erklærte seg som “svært troende”.

Tilhørighetsfølelsen til Norge var også mindre og andelen hos pakistanere og tyrkere som mente seg diskriminerte i forhold til respondentene som hadde vietnamesisk bakgrunn var også høyere.